2024. április 20. 07:25

KezdőlapF1„Viszonylag jól tudjuk, hogy van" - újságírók, akik ismerik Michael Schumacher állapotát,...

„Viszonylag jól tudjuk, hogy van” – újságírók, akik ismerik Michael Schumacher állapotát, de nem írják meg

-

Noha a családja teljes hírzárlat alatt tartja, és még 9 évvel a balesete után sem tud szinte semmit a közvélemény az állapotáról, mindez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan újságírók, akik ne rendelkeznének információval arról, hogy miként éli az életét Michael Schumacher. 

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher 2013. december 29-én szenvedett kis híján végzetes síbalesetet a francia Alpokban található Méribelben, és a balesete utáni kórházi tartózkodását és életmentő műtétek sorát követően a családja úgy döntött, hogy teljes mértékben kizárja a nyilvánosságot, és semmilyen információt nem oszt meg a súlyos fejsérüléseket szenvedett legendáról.

Noha az évek során rendre napvilágot láttak ilyen-olyan információk, és egy bírósági tárgyalás során a család ügyvédje 2016-ban tagadta a német Bunte magazin azon állításait, hogy Schumacher képes járni, ma, 2022-ben legfeljebb abban lehetünk biztosak, hogy a most 53 esztendős expilóta nem tud teljes életet élni. Mindezt a családja és a hozzá közel állók megnyilvánulásaiból könnyedén le lehet szűrni, elég csak Jean Todt időről időre megejtett kijelentéseit hallani arról, hogy Schumacher továbbra is harcol, vagy megnézni felesége, Corinna Schumacher, vagy fia, Mick reakcióit a róla szóló Netflix-dokumentumfilmben.

Michael Schumacher, Mercedes, 2012
Már nem az az ember, aki egykor volt Fotó: Daimler

Azt azonban csak nagyon kevesen tudhatják, hogy milyen állapotban van a Mercedes, a Ferrari, a Benetton és a Jordan egykori F1-es pilótája – gondolhatnánk. Ám lehet, hogy ez a szám jóval magasabb, mint azt sokan feltételezik. Erre Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport 1981 óta a sportágban dolgozó, hétről hétre a paddockot járó veterán újságírójának szavai világítottak rá az F1-es Redditen tartott kérdezz-felek során.

Az egyik kérdező arról érdeklődött, hogy Schmidt-nek nehezére esik-e eleget tenni a Schumacher-család azon kérésének, hogy az újságírók ne feszegessék Michael Schumacher hogylétét, még ha ezzel jelentősen növelni is tudnák a kattintás, avagy példányszámot.

„Mindig tiszteletben tartottuk a család mérsékelt megjelenéssel kapcsolatos kívánságát. Jól ismertem Michaelt, és Corinnát is ismerem. Viszonylag jól tudjuk, hogy [Schumacher] hogy van, de megegyeztünk, hogy nem írunk vagy beszélünk róla. Tartozunk ennyivel Michael-nek, én pedig jól megvagyok szenzációhajhász történetek nélkül” – válaszolta az újságíró, akinek természetesen saját jól felfogott érdekében sem árt tartózkodni a tudomására jutott információk magában tartásáról.

Mindenkit ismernek

Hogy nem az Auto Motor und Sport újságírója az egyetlen, aki képben van Schumacher hogylétét illetően, abban pedig szinte biztosak lehetünk, hiszen a Schmidthez hasonló, évtizedek óta a Forma-1-es versenyeket járó veteránoknak rendkívül kiterjedt a kapcsolati hálója, és számos olyan információ birtokába jutnak, amit nem, vagy csak a megfelelő időpontban írhatnak meg. „Amikor tulajdonképpen az összes versenyen ott vagy, mint ahogyan mi is, végül mindenkit megismersz, kivéve talán azokat a versenyzőket, akik mindössze néhány futamon szerepelnek” – mondta Schmidt, majd elárulta, hogy az évek során Nelson Piquet-vel, Niki Laudával, Gerhard Bergerrel, Mika Häkkinen és Sebastian Vettel-lel is már-már baráti viszonyba került.

Mick Schumacher, Haas, USA Nagydíj
A sajtó természetesen Mick Schumachert sem faggatja az apja hogylétéről Fotó: Carl Bingham / LAT Images

És bár manapság nehezebb a sajtótájékoztatókon és a csapatok által az újságíróknak szervezett médiabeszélgetéseken, illetve interjúkon kívül információhoz jutni, azért nem lehetetlen, nem beszélve arról, hogy az F1-es cirkusszal utazók számtalanszor botlanak egymásba a szállodában, reptereken, éttermekben, stb. Ilyenkor pedig szóba kerülhetnek olyan dolgok is, amelyeket egy-egy megbízható újságírónak fenntartások nélkül továbbadnak a csapattagok, pilóták és menedzserek, tudván, hogy másnap nem látják azt viszont az interneten vagy valamelyik újságban.

Hogy Schumacherről mit és mennyit tudnak, azt idővel vélhetően mi is megtudjuk, de talán mindenkinek az az érdeke, hogy ez a pillanat minél később jöjjön el.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss