2024. március 29. 12:03

KezdőlapF1A Red Bull csapatfőnöke elárulta, ő lesz-e Binotto utódja a Ferrarinál

A Red Bull csapatfőnöke elárulta, ő lesz-e Binotto utódja a Ferrarinál

-

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke először nyilatkozott Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnökének távozásáról.

A múlt hét elején bekövetkezett az, amit már jó ideje rebesgettek: felmondott Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. A svájci olasz utódjáról rengeteg találgatás kapott szárnyra, és több sajtóorgánum is állította, hogy John Elkann, a Ferrari elnöke korábban Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét is megkereste, hogy hatalmas fizetés fejében a Scuderiához csábítsa, ám Horner nemet mondott neki.

A 49 esztendős szakember 2005 óta a Red Bull csapatfőnöke, amellyel ezidáig 6 egyéni és 5 konstruktőri világbajnoki címet nyert, és az elmúlt két év sikerei alapján nem is nagyon van miért továbbállnia. Persze, egy új kihívás mindig vonzó lehet, a Ferrarit a csúcsra juttatni pedig pláne, Horner szavai alapján azonban kizárhatjuk, hogy ezt ő fogja megtenni.

„Nagyon is elkötelezett vagyok a Red Bull mellett. A kezdetek óta itt vagyok, és nyilvánvalóan nagyon szorosan kötődök a csapathoz” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Ami Binotto távozását illet, Horner „nem igazán” lepődött meg rajta, de hangsúlyozta, hogy „ez nyilvánvalóan a Ferrari döntése.” Utóbbi mondatával elárulta azt is, hogy szerinte hiába Binotto mondott le, elkerülhetetlen volt a távozása, és előbb-utóbb a Ferrari egyébként is leváltotta volna.

„Azt hiszem, a következő lesz a hatodik csapatfőnök [a Ferrarinál], akivel szembekerülők a Red Bull-lal – mondta Horner, majd együttérzéséről biztosította Binottót. – Nyilvánvalóan nagyon nehéz ez neki. Az idén remek autójuk volt, és nagyon versenyképesnek bizonyultak.”

A Ferrari az év elején még méltó ellenfele volt a Red Bullnak Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Rajtuk volt a célkereszt

Noha a szezon második felében mindenkit faképnél hagytak, a Red Bullnak egyáltalán nem volt könnyű éve. Ennek oka főként a pályán kívüli politikai csatározásokban keresendő, illetve a 2021-es költségplafon túllépéséért kapott büntetést és az akörül kialakult botrányt is megszenvedték.

„A pályán kívül határozottan célpontok voltunk az idén. Versenycsapat vagyunk, nem politikai szervezet. Csak arra koncentrálunk, hogy versenyezzünk és kemény versenyzők vagyunk, feszegetjük a határokat, amit egy versenycsapatnak tennie kell, ha nyerni akar. Mindig ez volt a megközelítésünk, és mindig be is vált. Így szeretünk versenyezni. Olykor kemény volt ez az év, de sajnos ilyen a Forma-1” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Horner az Autosportnak.

A Red Bull az év elején jókora hátrányt szedett össze a Ferrarival szemben bahreini és ausztráliai kieséseinek köszönhetően, de nagyon hamar a maga javára fordította az állást.

„A csapatunk remek munkát végzett azzal, hogy ennyire versenyképes autóval állt elő, és talpra állt a bahreini kettős kiesés után, amikor a Ferrari kettős győzelmet ünnepelt. Soha nem tévesztettük szem elől a célt, és mire Imolába értünk, és megnyertük a sprintet és a versenyen először arattunk kettős győzelmet, ami lehetővé tette, hogy nyomás alá helyezzük a Ferrarit. Nem hagytuk lélegzethez jutni őket.”

„Folytattuk az autó hatékony fejlesztését, miközben sikerült lefaragnunk a súlyából. Max pedig szenzáció formában volt az idén. Az ember visszagondol néhány idei versenyre, és annyira szoros volt az állás a Ferrarival. Miami, Szaúd-Arábia és Bahrein is ilyen volt. Elképesztő szezonon vagyunk túl” – összegzett a Red Bull csapatfőnöke.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss