2024. április 25. 09:13

KezdőlapF1Kínos jelenetek: az FIA elnöke a színpadon esett neki a Red Bull...

Kínos jelenetek: az FIA elnöke a színpadon esett neki a Red Bull csapatfőnökének (videó)

-

Meglehetősen kínos jelenetsor játszódott le Bolognában, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) év végi díjátadóján Mohammed bin Szulajm FIA-elnök és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke között.

Az FIA Bolognában átadta az általa felügyelt versenysorozatok év végi trófeáit, így az F1-ben Max Verstappen és a Red Bull-istálló is átvehette a világbajnoki címért járó serleget. Ám a konstruktőri trófea átadása nem volt éppen feszültségektől mentes, Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke ugyanis a következő megjegyzéssel nyújtotta azt át Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének: „Christian, ennek a trófeának semmi köze a költségplafonhoz, ez az FIA-tól van, úgyhogy nem fogjuk levonni a költségplafon összegéből.”

A Red Bull 2021-es költségplafon-túllépésére vonatkozó vicces megjegyzés lehet, hogy nem esett annyira jól Christian Hornernek, a 49 esztendős szakember a köszönőbeszédében ugyanis nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Verstappen eléggé kaotikus körülmények között biztosította be Japánban a világbajnoki címét. A Red Bull főnöke természetesen arra utalt, hogy a verseny után egy ideig még mindenki abban a hitben volt, hogy Verstappen nem lett világbajnok, mert a féltáv előtt leintett futamért nem kap elég pontot ehhez, de aztán hirtelen kiderült, hogy mégis, mert a szabályokban maradt egy kiskapu.

Kínos felvételek: így vált komédiává a Japán Nagydíj vége – soha nem nem volt még olyan, mint Suzukában

Amikor pedig Horner a beszéde végére ért, bin Szulajm ragadta magához a szót. „Köszönöm, Christian! Először is, megérdemlitek, legyen szó a konstruktőri trófeáról, vagy a Maxnak járóról. Másodszor is, amit Dietrich [Mateschitzről] mondtál (Horner az elhunyt Red Bull-vezérnek ajánlotta a vb-címet), az utolsó bajnokságom során engem is a Red Bull szponzorált. És amit pedig Japánról mondtál, azt mondtad, hogy az ellentmondásos volt. Nem! Az FIA-t hibáztatták a pontok miatt, de nem az FIA hozta a szabályokat. Azokat a csapatok hozták, mi pedig alkalmaztuk őket.”

Bin Szulajm még folytatta volna, de az úgy hangzó mondatát, hogy „Köszönjük a káoszt…”, már nem tudta befejezni, Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója ugyanis közbelépett, és mintha két bokszolót próbálna szétválasztani, viccesen beállt Horner és az FIA elnöke közé, mondván „Oké, srácok, maradjunk fókuszáltak!.” Ekkor bevágták az asztalánál ülő Sergio Pérezt, akinek szemmel láthatóan nagyon tetszett a váratlan feszültség.

Bin Szulajm viszont folytatta, hogy ne szakítsák csak így félbe, és mintha virtuális békejobbot nyújtott volna Hornernek. „Számomra ez nagyon világos, és mi ezt csináljuk. Nagyon köszönöm. Igaza van [Christian Hornernek], megérdemlik a győzelmet. Mindenki, aki nyer, megérdemli. Ezek a szabályok, úgyhogy szép munka, őszintén mondom, és még több győzelmet kívánok” – zárta le kurtán-furcsán az intermezzót az elnök, majd kezet nyújtott a csapatfőnöknek, és mindkettejük szájából elhangzott egy egy „köszönöm” is.

Horner egyébként nem az „ellentmondásos” szót használta, hanem azt mondta, hogy „volt egy kis kavarodás” a pontokkal, ami valóban volt, a Red Bull csapatfőnöke tehát csak a tényeket közölte.

A teljes jelenetsor IDE KATTINTVA nézhető meg.

Friss