2024. április 26. 22:42

KezdőlapF1Schumacher minden idők legjobbja lett, majd legyorsult egy vadászgépet (videó)

Schumacher minden idők legjobbja lett, majd legyorsult egy vadászgépet (videó)

-

2003. december 11-én Michael Schumacher háromszor is összecsapott egy vadászgéppel, és egyszer győztesen jött ki belőle.

Szinte napra pontosan két hónappal azután, hogy Szuzukában megnyerte hatodik világbajnoki címét és az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangiót megelőzve minden idők legeredményesebb Forma-1-es pilótája lett, 2003. december 11-én Michael Schumacher igen különleges eseményen vett részt a toszkánai Grossettóban található Baccarini reptéren.

A hatszoros világbajnok egy Ferrari-logós Piaggio P180-as fedélzetén, délelőtt fél tízkor landolt a helyszínen, hogy nem sokkal később elfoglalja helyét az F2003-GA-ban, és megmérkőzzön egy Eurofighter Typhoon típusú vadászgéppel. Az apropó az első repülés 100. évfordulója, a Wright-fivérek ugyanis 1903. december 17-én, az észak-karolinai Kitty Hawkban repültek először egy saját maguk által épített géppel.

Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, 2003, Eurofighter
Schumacher és az Eurofighter Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A levegő és a szárazföld csúcstechnikáinak párharca három távon, 600 méteren, 900 méteren és 1200 méteren zajlott. A legrövidebb távon a 294 km/h-ra gyorsuló Ferrari nyert, amely 9,4 másodperc alatt ért célba a vadászgép 9,6 másodpercével szemben. Ezt a leghosszabb táv követte, amelyen már az Eurofighter volt gyorsabb, méghozzá nem is kevéssel (14,2 a 16,7 ellenében). Végül a 900 méter jelentette a döntőt, amely az első nekifutáshoz hasonló szoros párharcot hozott, de Schumacher 2 tizeddel (13,0 a 13,2 ellen) alulmaradt, jóllehet, a vizes aszfalt a Ferrarinak nagyobb hátrányt jelentett, mint a vadászgépnek.

„Az első volt a legjobb verseny – viccelődött a német pilóta. – Ha nem esett volna, nagyobb lett volna a tapadás, de akárhogy is, ebben a versenyben nem az eredmény volt a fontos. Szórakoztató volt látni felszállni a gépet. Technikai szempontból a rajt olyan volt, mint egy rendes nagydíjon, és ha számításba vesszük az erőkülönbséget egy repülő és egy formaautó között, várható eredmény született. De nagyszerű esemény és különleges kihívás volt. Remélem, a szurkolók is olyan jól szórakoztak, mint mi.”

Pierro Ferrari, a maranellóiak elnöke kiemelte, hogy az esemény remek bemutatása volt annak, hogy Olaszország a földön és a levegőben is képes győztes technológiát alkotni. A versenyt egyébként az első ilyen megméretés ihlette, amelyet 1931-ben Tazio Nuvolari vívott egy korabeli gép ellen, de akkor kicsit másként zajlott a küzdelem, hiszen a felek köröket futottak. Nuvolari végül egy másodperccel kapott ki úgy, hogy az első három kör során még ő vezetett.

Videón Schumacher és az Eurofighter párharca:

Friss