back to top
2024. szeptember 08. 01:44

KezdőlapF1Nagy dobásra készül Red Bull? - ezzel az autógyártóval szövetkezhet az energiaitalos...

Nagy dobásra készül Red Bull? – ezzel az autógyártóval szövetkezhet az energiaitalos csapat

-

A Porschéval történő szövetkezés zátonyra futása után úgy tűnt, a Red Bull 2025 után debütáló saját erőforrása is Honda néven futhat, de most egy új név is felbukkant.

Noha 2026-tól a Red Bull saját, a nemrég felállított Red Bull Powertrains által fejlesztett és épített erőforrással fog versenyezni a Forma-1-ben, nem titkolja, hogy nyitott az összefogásra az eziránt érdeklődő autógyárral azután is, hogy a Porschéval már biztosra vett együttműködése kudarcba fulladt.

A Motorsport.com olasz kiadása pedig most egy igen jól csengő nevű érdeklődőről számolt be, amely nem más, mint az F1-ben legutóbb a Jaguar-istálló révén 2004-ben szereplő Ford. Az amerikai cégóriási ráadásul pont a Red Bullnak adta el a csapatot, hogy 2005-re létrejöjjön az azóta 5 konstruktőri és 6 egyéni világbajnoki címet nyerő Red Bull Racing. Eközben a Ford a Jordan-istállónak is szállított motort 2003-ban és 2004-ben.

Lassan 20 évvel ezelőtti távozása óta a vállalat nem mutatott hajlandóságot a visszatérésre, de a Forma-1 növekvő amerikai népszerűsége sajtóhírek szerint arra késztette, hogy számba vegye a lehetőségeit, és mivel gyári csapatot nem indítana, valamint saját erőforrás fejlesztésébe sem szeretne fogni, a Red Bull-lal történő összeállás remek opció lehet az F1 marketingértékének kiaknázására.

Ezért fulladt kudarcba a Porsche és a Red Bull biztosnak látszó házassága

Eközben a Red Bull nyitott lenne egy olyan partnerségre is, amely során egy nagy autógyár a motor nevét adja, természetesen jókora összeget fizetve érte, de a technikai jellegű kollaborációt sem vetné el.

„Teljes mértékben a Red Bull-erőforrásra koncentrálunk, és ha van egy hasonlóan gondolkodó partner, amely hozzájárulhat a projekthez, akkor abszolút meg kell fontolnunk ezt. Ugyanakkor mindez nem előfeltétel. Mi leszünk a Ferrari mellett a másik olyan csapat, amely egy fedél alatt gyártja a kasztnit és a motort. Úgy véljük, hogy a csapat hosszú távú versenyképességének szempontjából abszolút ez a helyes lépés, és természetesen egyéb lehetőségeket is rejt magában” – nyilatkozta korábban Christian Horner csapatfőnök a 2026-ba érkező Red Bull-motorról.

Embed from Getty Images

A Jaguar nagy reményekkel jött, majd mindenféle komoly eredmény nélkül távozott 

Sokan most bizonyára felteszik a kérdést, hogy de mi a helyzet a Hondával, amely 2025 végéig folytatja jelenlegi együttműködését az energiaitalos csapattal. Nos, az is egy opció, hogy a japánok 2026-ban hivatalosan visszatérnek, miközben teljesen soha nem is távoztak, de a rali-világbajnokságban a Red Bull-lal már együttműködő Ford érkezése esetén ezt akár másik csapattal is megtehetik, nemrég ugyanis beregisztrálták magukat az FIA-nál, mint a 2026-os motorszabályok szerint épülő erőforrást létrehozni kívánó cég. Ez persze sok mindent jelenthet, egyes pletykák szerint azt is, hogy gyári partnerként összeállnak, vagy akár fel is vásárolják a Red Bull testvércsapatát, a Toro Rossóból lett Alpha Taurit.

Az olasz Motorsport szerint a Ford nagyon másként közelítené meg az együttműködést, és nem szeretne a Porschéhoz hasonlóan tulajdonrészt az istállóban, és az erőforrás fejlesztését is meghagyná a csapatnak, miközben egyéb területeken a Red Bull rendelkezésére bocsátaná a szakértelmét. Főként viszont marketingcélokra használná az F1-es jelenlétét, miközben a Red Bull is profitálna abból, hogy egy világszerte ismert autómárkával köti össze a nevét.

Friss