2024. április 20. 00:15

KezdőlapF1A FIFA útjára lépett az FIA: megtiltotta a pilótáknak, hogy engedély nélkül...

A FIFA útjára lépett az FIA: megtiltotta a pilótáknak, hogy engedély nélkül politizáljanak

-

A következő szezontól a Forma-1-es versenyhétvégéken a pilótáknak csak az FIA engedélyével lehet politikai üzeneteket közvetíteni.

Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már korábban is igyekezett elejét venni annak, hogy a Forma-1-es versenyzők a szövetség által politikai tartalmúnak vélt üzeneteket közvetítsenek a versenyhétvégék során, a 2023-as szezontól módosítottak az összes FIA-sorozatra vonatkozó Nemzetközi Sportkódex erre vonatkozó részén, azaz további szigorításokat vezetnek be.

Mohammed bin Szulajm
Az FIA szigorít Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Az FIA ezzel betiltotta „a politikai, vallási és személyes kijelentések vagy megjegyzések általános megfogalmazását és megjelenítését, különös tekintettel az FIA által az alapszabálya szerint hirdetett semlegesség általános elvét megsértőket, kivéve, ha azt nemzetközi versenyekre vonatkozóan az FIA, országos versenyekre pedig a megfelelő nemzeti szövetség előzetesen írásban jóváhagyta.”

Ezen felül felhívták a versenyzők figyelmét arra is, hogy az FIA utasításainak be nem tartása a hivatalos ceremóniákon az FIA által felügyelt versenyeken mostantól a szabályok megsértésének minősül.

Az FIA korábban már tett lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozza a pilótákat abban, hogy általuk fontosnak vélt, az FIA szerint politikai tartalmú üzeneteket közvetítsenek. Például miután Lewis Hamilton a 2020-as Toszkán Nagydíjon „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort!” feliratú pólót viselt a 2020 márciusában, rendőrök által meggyilkolt 26 esztendős afro-amerikai egészségügyi dolgozó melletti kiállásként, az FIA megtiltotta a versenyzőknek, hogy pólókat viseljenek a pódiumceremónia, vagy a rajt előtti himnusz alatt.

Hamilton pólója a 2020-as Toszkán Nagydíjon

Sebastian Vettelt azonban nem érdekelte a tiltás, amikor a 2021-es Magyar Nagydíj előtt szivárványszínű, „Same Love” feliratú pólóban jelent meg a rajtrács-ceremónián, és állt ki a sokszínűség mellett. A négyszeres világbajnok az eset után figyelmeztetést kapott, de nem igazán hatotta meg a dolog, sőt, kőkeményen beleszállt a „We Race as One”, azaz „Egyként versenyzünk” szlogent hirdető F1-be.

„Mindannyian ott állunk a vörös szőnyegen a verseny előtt, ahol ott vannak ezek a szép szlogenek, ez [a póló] mégis problémának tűnik egyeseknek. Nem értem. Bizonyos értelemben ez egy szomorú szóösszetétel, de ha ez segít támogatni azokat az embereket, akik az Európai Unió tagállamainak számító országokban szenvednek, akkor örömmel fejezem ki a támogatásomat” – nyilatkozta, majd még a végül megrovással végződő vizsgálat előtt hozzátette: „Azt csinálnak velem, amit csak akarnak, nem érdekel, újra megtenném.”

Vettel ezután az idei Kanadai Nagydíjon is kihúzta a gyufát az F1-nél, illetve a kanadai kormánynál. A német pilóta egyedi sisakfestésével az országban folyó olajhomok-bányászatot bírálta, majd egyik napról a másikra lecserélte a sisakját, és nem volt hajlandó megindokolni, hogy miért tette ezt. Vettel kapott is a fejére az albertai energiaügyi-minisztertől, aki „még nem látott ekkora képmutatást.” A négyszeres világbajnok erre azzal reagált, hogy lehet őt képmutatónak nevezni, de szomorú amiatt, hogy a politikusok ahelyett, hogy a tágabb képet néznék, egyből személyeskedni kezdenek vele.

Vettel kanadai sisakja

Az idei év korábbi részében Mohammed bin Szulajm FIA-elnök meglehetősen egyértelművé tette, hogy mit gondol Hamilton és Vettel ehhez hasonló akcióiról, amikor Niki Laudával és Alain Prosttal példálózott, mondván „ők csak a vezetéssel törődtek.”

„Mos Vettel szivárványszínű biciklin teker, Lewis szenvedéllyel viseltet az emberi jogok iránt, Lando [Norris] pedig a mentális egészséggel foglalkozik. Mindenkinek joga van gondolkodni, de számomra ez arról szól, hogy el kell döntenünk, hogy állandóan ráerőltessük-e a sportra azt, hogy miben hiszünk” – mondta Szulajm, aki ezen szavai után (alighanem tanácsadói javaslatra) közleményt adott ki arról, hogy elkötelezett a sokszínűség és befogadás elősegítése mellett.

Mindeközben az FIA alapszabálya továbbra is leszögezi, hogy a szövetségnek „előre kell mozdítania az emberi jogok és az emberi méltóság védelmét, és tartózkodnia a faj, bőrszín, nem, szexuális irányultság, etnikai vagy társadalmi származás, nyelv, vallás, filozófiai vagy politikai vélemény, családi helyzet vagy fogyatékosság alapján történő megkülönböztetéstől a tevékenységei során, és attól, hogy ezzel ellen bármely módon fellépjen.”

Sebastian Vettel, Magyar Nagydíj, 2021, Aston Martin
Vettel más módon is rendszeresen kiállt a sokszínűség mellett Fotó: Aston Martin F1 Team

A Nemzetközi Sportkódex kiegészítéseivel az FIA ezzel együtt kísértetiesen hasonló útra lépett, mint amire a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), amely a katari labdarúgó-világbajnokság előtt megtiltotta a csapatoknak, hogy a játékosaik szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot viseljenek, valamint a szurkolóknak, hogy szivárványszínű sapkákban, zászlókkal szurkoljanak. A kritikaáradatra utóbbi tiltást végül feloldották.

Az egyelőre kérdéses, hogy az FIA mely esetekben fog fellépni, és mit tekint majd politikai üzenetnek, de ha hasonló lesz az elbírálás, mint a focivébén, akkor a szivárványszínű bukósisakokat is betilthatják. Lewis Hamilton egy ilyen sisakban nyerte meg 2021-ben az első Katari Nagydíjat…

Lewis Hamilton, Katari Nagydíj, Mercedes
Fotó: LAT Images

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss