2024. április 25. 19:07

KezdőlapF1Brutális gyilkossággal hiusította meg a moszkvai Orosz Nagydíjat a maffia

Brutális gyilkossággal hiusította meg a moszkvai Orosz Nagydíjat a maffia

-

14 évvel a Forma-1-ből az orosz–ukrán háború miatt száműzött Orosz Nagydíj bemutatkozása előtt úgy tűnt, nem kell 2014-ig várni az első versenyre az országban, de egy moszkvai merénylet jelezte, nem túlzottan jó ötlet továbbvinni a fővárosba megálmodott nagydíj terveit.

2000. december 23-án, azaz napra pontosan 22 évvel ezelőtt lövöldözés tört ki Moszkvában, amelynek során az orosz maffia megpróbálta megölni Joszif Ordzsonikidzét, a város kormányának miniszterelnök-helyettesét. A támadást, amelyben Ordzsonikidze sofőrje életét vesztette – a Sunday Times azzal kapcsolta össze, hogy az akkoriban az Arrows-istálló csapatfőnökeként is tevékenykedő Tom Walkinshaw a TWR nevű cégével megállapodást írt alá az első orosz Forma-1-es pálya építésére, amely történetesen Moszkvában kapott volna helyet.

Mivel Ordzsonikidze is részt vette a tárgyalásokban, az ügyletet ellenző orosz maffia célpontjává vált, amely a Moszkva központjában fényes nappal történt támadás során, amelyben egy hangtompítós AK-47-essel felszerelt férfi páncéltörő golyókkal szórta meg a miniszterelnök-helyettes Nissanját. Ivan Petrin sofőr azonnal meghalt, Ordzsonikidzét pedig legalább három találat érte, majd négy órás életmentőműtétet hajtottak végre rajta.

Embed from Getty Images

Tom Walkinshaw terve végül nem valósult meg

Mindez négy nappal azután történt, hogy a polgármester-helyettes aláírta a megállapodást a TWR-rel egy Forma-1-es pálya építéséről. A korabeli rendőrségi források arról számoltak be, hogy a tervezett versenypálya területére más befektetők kaszinót akartak építeni, Ordzsonikidze azonban az F1-es terveket részesítette előnyben, ami kis híján az életébe került. A TWR az eset után közölte, hogy a lövöldözés nem hátráltatja a tervek megvalósulását, de azokból végül nem lett semmi.

Ordzsonikidze egy hónappal korábban még úgy nyilatkozott a Kreml-től mindössze néhány kilométerre megálmodott, Oroszország első világszínvonalú pályájának szánt aszfaltcsíkról, hogy az két éven belül elkészül. Az első nemzetközi szinten is jegyzett orosz pályára azonban egészen 2012-ig kellett várni, ekkor adták át ugyanis a Moscow Raceway-t, a Forma-1 azonban nem itt, hanem két évvel később Szocsiban mutatkozott be.

Orosz Nagydíj, 2020, rajt
Szocsiban alighanem nem lesz több Forma-1-es futam Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A totálisan jellegtelen és a versenyzők által sem különösebben kedvelt aszfaltcsíkot 2023-tól Szentpétervár váltotta volna a versenynaptárban, az orosz–ukrán háború év eleji kitörése után a Forma-1 azonban előbb az idei Orosz Nagydíjat tette ki a versenynaptárból, majd úgy döntött, hogy – legalábbis a belátható – jövőben nem rendez versenyt az országban, amely az egyéb, FIA égisze alá tartozó sorozatokat is elveszítette. Persze azt, hogy soha többet nem lesz Forma-1-es futam az oroszoknál, nem lehet kijelenteni, de nagyon úgy tűnik, hogy jó ideig az eddig megtartott 8 versenyből fog állni az Orosz Nagydíj rövid története.

Friss