2024. április 25. 03:57

KezdőlapF1Ekkora becsben tartja Michael Schumacher utolsó trófeáját a Mercedes (videó)

Ekkora becsben tartja Michael Schumacher utolsó trófeáját a Mercedes (videó)

-

Noha az elmúlt bő tíz évben összesen 15 világbajnoki címet és 155 futamot nyert, a Mercedes nagy becsben tartja a 2012-es Európa Nagydíj harmadik helyéért kapott kupát is, egy jeles évforduló alkalmából pedig videót is megosztott róla.

A minap volt az évfordulója annak, hogy Michael Schumacher bejelentette, a Mercedes színeiben visszatér a Forma-1-be. Ebből az alkalomból az elmúlt szűk évtized sikercsapatának kulcsembereinek nyilatkozatait idéztük fel arról, hogy bár futamot sem nyert velük, a hétszeres világbajnok miként segített győztes csapattá formálni a brackley-ieket.

Schumacher 12 éve tért vissza, majd nem nyert semmit, de így is világbajnokot faragott a Mercedesből

A négy szakember pedig a 2021-es podcastbeszélgetésben elmondta, nagy szívfájdalmuk, hogy Schumachernek nem jött össze a Mercedesszel a győzelem. A dobogó azonban legalább igen, a 2012-es Európa Nagydíjon, Valenciában, a szezon egyik legkaotikusabb versenyén. Mint azóta tudjuk, ez volt a német legenda 155., egyben utolsó dobogós helyezése, amelyet a 12. helyről rajtolva ért el (a versenyt megnyerő Fernando Alonso a 11. helyről indult). Miközben profitált a kiesésekből, utolsó etapjában a 43 esztendős pilóta friss abroncsokon sorra előzte meg eltérő stratégián levő ellenfeleit, miközben visszaverte a nála gyorsabb Mark Webber támadásait, így végül a 2006-os Kínai Nagydíj óta először állhatott dobogóra.

„Kérdeztem a srácaimat, hogy hol értünk célba. Láttam Webber bokszutcai tábláját, és nem sokkal a vége előtt a nyolcadik vagy hetedik helyet mutatta, és tudtam, hogy egy hellyel vagyok előtte. Aztán a srácok közölték, hogy harmadikak lettünk, és dobogón vagyunk, én pedig el sem hittem. Nem számítottam erre, a végén pedig elveszítettem a fonalat, hiszen eléggé elfoglalt voltam, és ott volt Hamilton és Maldonado [utolsó körös] ütközése, szóval nem tudtam már számon tartani” – nyilatkozta a futam után Schumacher, akinek 91 győzelme és hét világbajnoki címe ellenére sokat jelentett ez a harmadik hely, amit ráadásul két korábbi ellenfelével, Fernando Alonsóval és Kimi Räikkönennel oszthatott meg a dobogón.

Embed from Getty Images

 

Schumacher ünnepel a csapattal

„Csodálatos érzés ilyen hosszú idő után visszatérni. Néhány alkalommal már közel voltunk hozzá, és végül nagyon látványos módon történt meg, egy olyan pályán, amelyen nehéz előzni. De a különböző stratégiáknak és eltéréseknek köszönhetően eléggé izgalmas volt, úgyhogy ez a legjobb módja a dobogóra kerülni. Hogy ilyen izgalmas körülmények között sikerült, az extrán boldoggá tesz. Ezért vagyok itt, hogy izgatott legyek, és hallani az üzenetet, hogy harmadikak lettünk, jó befejezése egy kiszámíthatatlan versenynek.”

És nemcsak Schumacher, hanem a Mercedes is nagy becsben tartotta ezt a harmadik helyet, és ami még többet mond, hogy nagy becsben tartja azután is, hogy azóta nyert nyolc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet, valamint 115 versenyt. A csapat Schumacher visszatérésének évfordulóján ugyanis posztolt egy videót, amelyen ez a trófea látható a főhadiszálláson. Íme:

 

Friss