2024. április 24. 18:13

KezdőlapF1Brutálisan meghajtotta 2000 lóerős autóját, majd az út közepén ragadt az F1-es...

Brutálisan meghajtotta 2000 lóerős autóját, majd az út közepén ragadt az F1-es világbajnok (videó)

-

Autóba zárt kulcs, gyorsulási teszt, szerpentinen száguldozás, megpördülés, út közepén ragadás. Dióhéjban ezek történtek Nico Rosberggel aznap, amikor a 2000 lóerős elektromos sportautójával, a Rimac Neverával forgatott. Végül egy Hamilton-drukker srác furikázta vissza a városba egy Volkswagen Poloval…

Nico Rosberg tavaly augusztusban elsőként vehette át a horvát Rimac Automobili által tervezett és gyártott, teljesen elektromos sportautót, a Rimac Neverát, így a 2016-os világbajnok lett a mindössze 150 példányban készült modell egyes sorszámú darabjának tulajdonosa.

A kétmillió euróba (800 millió Ft) kerülő, 1914 lóerős (minden kereket külön villanymotor hajt, kombinált forgatónyomatékuk 2360 Nm) szörnyeteg végsebessége 412 km/h, álló helyzetből 1,85 mp alatt gyorsul 96 km/h-ra, a 0-161 km/h-s sprintet 4,3 másodperc, a 0-ról 300-ra történő gyorsulást pedig 9,3 másodperc alatt tudja le.

Rosberg Zágrábban, amikor átvette autóját Mate Rimactól

És ha már a birtokában van egy ilyen elképesztő műalkotás, Rosberg készített is egy videót róla a YouTube-csatornájára, méghozzá egy olyat, amelyikben rendesen meghajtja a sportautót. A 2016-os világbajnok még ki sem gurult a monacói garázsból a szűk utcákra, már kiválasztotta a „pálya” üzemmódot. „Most szólok, hogy amikor odaérünk az alagúthoz, annyira ijesztő lesz, teljesen le fogom padlózni. Saját magamat is meg fogom ijeszteni” – közölte a mellette ülő kamerás fiúnak, akit nem mellesleg Rubinhónak hívnak.

Még mielőtt megnézhettük mindezt, a monacói kikötőben kaptunk egy kis gyorstalpalót arról, hogy miként kell beindítani az autót, és milyen üzemmódokban lehet használni. Itt a középen levő hatalmas kijelzőn Rosberg szépen átállította a kocsit vérbeli versenyautóvá (agresszív gázpedál reakció, kemény felfüggesztés, alacsony kormányrásegítés, legmeredekebb hátsó szárnyállás, és az ülést is lejjebb vitte úgy, hogy éppen, hogy ellásson a kormány teteje fölött, akár egy F1-es autóban), majd sikeresen bezárta a kulcsot az utastérbe, úgyhogy meg kellett várnia, amíg elhozzák neki a tartalékot.

Ezután végül csak sikerült elindulni, és jöhetett az őrültködés, kezdve a padlógázas gyorsulási teszttel. Íme:

„Basszus. Basszus. Ez őrület. Ez teljes őrület – ez volt Rosberg első reakciója, az arcára pedig minden rá volt írva. – Olyan volt, mintha felszálltunk volna. Én úgy éreztem, hogy repülünk.”

Az igazi szórakozás azonban csak ezután kezdődött, rátértek ugyanis arra a hegyi útra, amelyet autós videók forgatásakor szoktak használni, és Rosberg elmondása szerint ilyenkor lezárják, hogy ne legyen rajta forgalom. Ami azonnal feltűnik, hogy ahogy a Mercedes egykori pilótája odalépett a gázra és elkezdte űzni az autót a szűk kanyarokban, a videón a kormány mögötti és az utasoldali kijelzőt is elhomályosították, azaz nem láttuk, hogy mennyivel lépte túl a megengedett sebességet. Ebből arra következtethetünk, hogy a száguldozáshoz nem volt engedélye a volt F1-es versenyzőnek.

Ennek ellenére Rosberg nem kímélte az autót, miközben az ő és utasa arcán is látszott, hogy bizony ilyen élményben még nem volt részük. „Megerősíthetem, hogy ez az izé elképesztően fekszik az úton. Ez a leginkább sportautó, amit valaha vezettem. Beteg. Annyira jó az úttartása, annyira agresszív. Nézd meg a tapadását, azt csinálok vele, amit akarok. Egyáltalán nem alulkormányzott, látszik, hogy rendes tesztpilóta fejlesztette. A fékezés és a kanyarodás is fantasztikus, és nevetségesen jól tapad, valamint nagyon gyors. Teljesen beteg, Rubinho, ne felejts el filmezni, már nem is nézel a kamerába!” – viccelődött a német.

F1-es autóban aligha vágott ilyen fejet Forrás: Nico Rosberg YouTube

Mindezt sikerült a végén megfejelni azzal, hogy Rosberg átkapcsolta az autót drift üzemmódba, amelyben mind az 1914 lóerőt a hátsó kerekek viszik át az útra, kipörgésgátló nélkül… Nem csoda, hogy rögtön meg is pördült vele. „Megerősíthetem, nem könnyű 2000 lóerőt kontrollálni, egy kicsit cserbenhagyott a tehetségem, de legközelebb több szerencsém lesz.”

Végül egy útmenti pihenőbe félreállva értékelt.

„Simán ez a legelképesztőbb dolog, amit autóban éreztem, és vezettem már őrületes kocsikat itt. Nagyon alacsonyan van a súlypontja, ultrakemény a felfüggesztés és a gumik is remek munkát végeztek. Az egyensúly is remek. Volt egy kis alulkormányzottság, de tökéletesen kontrollált, nincsenek hirtelen kitörések, az elektronika mindent tökéletesen szabályoz, miközben nagyon szabadon is engedi az autót. Amikor rálépsz a gázra, a kocsi mozog össze-vissza, de úgy, hogy tudod, te irányítod. A lehető leggyorsabban próbálod kiegyenesíteni a kormányt, mert kormányzás közben nem tudsz igazán gyorsítani, mert a gumikat a kanyarbeli tapadás köti le. De amint egyenesben hozod, érzed, hogy a kocsi felszabadul, a gyorsulása pedig nevetséges és hihetetlen.”

Nem sikerült kontrollálni a driftet Forrás: Nico Rosberg YouTube

A csattanó csak ezután jött

Miután Rosberg ódákat zengett a Rimac Neveráról, azzal köszönt el, hogy mindenki iratkozzon fel a csatornájára, ő pedig szépen hazagurul. Csakhogy kisebb hiba csúszott a műveletbe, a hazaúthoz ugyanis csinálnia kellett egy Y-fordulót a szűk hegyi szakaszon, csakhogy miután keresztbe állt az úton, véletlenül bekapcsolta a parkolóféket, és ötlete sem volt arra, hogy miként kell azt kiengedni.

A világbajnok gyorsan kizavarta az autóból Rubinhót (aki csak nagy nehézségek árán tudta kinyitni az ajtót), hogy jelezzen a többi autósnak, hogy egy másik kocsi képez akadályt az út közepén, majd folyamatosan szentségelve és a feltartóztatott autósoknak címezve bocsánatot kérve próbált rájönni a titok nyitjára. Végül azt sikerült elérnie, hogy vissza tudjon tolatni az út melletti pihenőbe, továbbhajtani viszont nem tudott.

Rosberget viszont szorította az idő, mivel jelenése volt a lánya karácsonyi partiján, így találnia kellett egy fuvart. Végül egy piros Polo GTI-vel arra járó srác, Stephane, valamint a barátja lett a világbajnok megmentője, és visszavitte őt a városba (a Neverát bezárták és otthagyták).

„Stephane, kinek szurkolsz a Forma-1-ben?” – tette fel a kérdést újdonsült sofőrjének út közben Rosberg. „Nem mondanám magam a rajongójának, de kedvelem Hamiltont” – jött a Rosberg és Hamilton előéletét tekintve igen vicces válasz.

Rosberg nem biztos, hogy erre a válaszra számított Forrás: Nico Rosberg YouTube

„Hamilton számodra az első számú?” – kérdezett vissza rezzenéstelen arccal Rosberg, mire Stephane elmondta, hogy nem, de kedveli őt, mert a Mercedesnél versenyez, és szereti a Mercedest. Ezen végül mindenki jót derült, majd elbúcsúztak Stephane-tól és barátjától, Rosberg pedig éppen időben odaért a karácsonyi bulira.

Ezzel azonban még nem volt vége a napnak, ő és Rubinho ugyanis este 9-kor visszaautózott a hegyekbe a Neverához, amit sikerült működésre bírni, úgyhogy nem kellett az út szélén éjszakáznia. Kalandos egy napjuk volt, annyi szent.

Friss