2024. március 28. 20:11

KezdőlapF1Hamilton és Alonso is korábban kezdi az idei évet, már február elején...

Hamilton és Alonso is korábban kezdi az idei évet, már február elején tesztelnek

-

Lewis Hamilton, Fernando Alonso és George Russell is két héttel hamarabb tesztelhet majd először az idén, mint a mezőny többi tagja.

Nem kell a február 23. és 25. között rendezett bahreini előszezoni tesztig várnia Fernando Alonsónak, illetve a Mercedes két állandó pilótájának, Lewis Hamiltonnak és George Russellnek ahhoz, hogy először pályára léphessen az idei évben. Ennek oka, hogy a Pirelli az Aston Martinnal és a Mercedesszel kezdi meg idei tesztprogramját, amelynek keretein belül február 7-én és 8-án a spanyolországi Jerezben köröznek.

Az utóbbi években nem ritka, hogy a versenyhétvégéken kívüli rendkívül limitált vezetési lehetőségek miatt az állandó versenyzők vesznek részt az ilyen teszteken, egy szezon előtti gumiteszt pedig különösen értékes, hiszen arra is jó, hogy a pilóták újra felvegyék a ritmust az első hivatalos teszt előtt, amelyen mindenkinek csupán másfél nap áll majd a rendelkezésére az új autóval, azaz nem árt, ha az első perctől kezdve a topon vannak.

Fernando Alonso, Aston Martin, teszt, Abu-Dzabi
Alonso az abu-dzabi teszt után ismét vezetheti majd a 2022-es Aston Martint Fotó: Pirelli

A Pirelli jerezi tesztjéből három versenyző profitálhat: Fernando Alonso, Lewis Hamilton és George Russell. A mindkét nap vezető kétszeres világbajnok számára ráadásul még abból a szezonból is értékes gyakorlás lesz ez, hogy miután a tavalyi abu-dzabi teszten már vezette az AMR22-est, most folytassa az akklimatizálódást az új csapatával.

A természetesen a silverstone-i istállóhoz hasonlóan tavalyi autójával köröző Mercedes eközben egy-egy napot biztosít Russellnek és Hamiltonnak, így mindkét állandó versenyző úgy érkezhet majd meg Bahreinbe, hogy két héttel, és nem három hónappal azelőtt vezetett legutóbb.

Persze hozzá kell tenni, hogy a mezőny nagy része nem Bahreinben fog először autóba ülni 2023-ban, hiszen az új autókat be fogják majd járatni forgatási napokon, a Ferrari pedig rendszeresen szervez egy vagy több tesztnapot a versenyzőinek Fioranóban egy korábbi modellel azért, hogy ne legyenek berozsdásodva az első tesztre. Egy, a Pirelli tesztjéhez hasonló gyakorlás azonban kétségtelenül hasznosabb felkészülés, hiszen rendes versenygumikon, a jelenlegi generációs autókkal, 100 km-nél jóval nagyobb távot megtéve körözhetnek a pilóták.

Így búcsúztatta el a Ferrari a mesterséges esőben 2022-es autóját (videó)


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss