2024. április 26. 04:43

KezdőlapF1Így cserélt szörfdeszkával kereket az egykor szebb napokat látott F1-es csapat (videó)

Így cserélt szörfdeszkával kereket az egykor szebb napokat látott F1-es csapat (videó)

-

Furcsa eszközzel próbálta gyorsabbá tenni a bokszkiállásait végnapjaiba a Forma-1 egyik nagymúltú istállója.

Mióta a 2009-es szezon végén betiltották a tankolást a Forma-1-ben, a csapatok minden követ megmozgatnak azért, hogy a lehető leggyorsabban cseréljenek kereket – a kötelező tankolás 1994-es bevezetésétől ez nem volt lényeges szempont, hiszen az utántöltés hossza határozta meg a kiállás időtartamát –, és nemcsak a szerelőiket kötelezik mindenre kiterjedő edzésprogram teljesítésére és gyakoroltatják velük a korábbinál többet a kerékcseréket, hanem az eszközeiket is igyekeznek minél hatékonyabbá tenni.

Többek között utóbbi is az oka, hogy például az évek óta ugyanazt a felszerelést használó Haas meg sem tudja közelíteni az ezen a téren kiemelkedőnek számító McLaren vagy Red Bull kerékcsere-idejeit.

Nem újkeletű azonban, hogy az istállók a bokszkiállásoknál használt felszerelés optimalizálásával próbálnak időt nyerni, hiszen egyes csapatok már a tankolás betiltása előtt használtak „nyalóka” helyett lámpás rendszert, hogy ezzel is gyorsabban tudják kiengedni az autóikat a kerékcsere befejezésével, illetve a hidraulikus első emelő már jóval azelőtt megjelent.

Akadt azonban egy ezeknél jóval érdekesebb, mostanra a feledés homályába merült eszköz is, amellyel 1993-ban – a futam közbeni tankolás bevezetése előtti utolsó évben – a korábban hét világbajnoki címet nyerő, a 90-es évek elejére a középmezőnybe visszacsúszó, 1994-ben csődöt jelentő és az F1-ből kiszálló Lotus-istálló kísérletezett. A leginkább egy szörfdeszkához hasonlító, természetesen szponzormatricákkal is ellátott kelléket lehelyezték a garázs előtti területre, hogy amikor az autó beérkezik a kerékcserére, egyszerűen a hasa alá kerüljön, és kicsit megemelje azt.

Mindez persze még nem lett volna elég ahhoz, hogy le is tudják cserélni a kerekeket, és kellett hozzá az 1993-as szezon után betiltott aktív felfüggesztés is, amelynek segítségével kivitelezhetővé vált a mutatvány. Íme:

Friss