2024. április 26. 08:42

KezdőlapF1Massa keserű vallomása a Ferrariról és Alonsóról

Massa keserű vallomása a Ferrariról és Alonsóról

-

Nincs éppen hízelgő véleménnyel Felipe Massa azokról az évekről, amelyekben Fernando Alonso csapattársa volt a Ferrarinál.

Felipe Massa Forma-1-es pályafutásának 15 szezonjából 8-at, azaz F1-es karrierje több mint felét a Ferrari versenyzőjeként töltötte. Ez idő alatt három korszakos pilóta, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher, valamint Kimi Räikkönen és Fernando Alonso csapattársa is volt. A lengyel Swiatwyscigow.pl-nek pedig most őszintén beszélt arról, hogy mennyire nehéz volt 2010 és 2013 között a spanyol pilótával egy csapatban lenni.

„Igen, igen, az biztos – felelte arra a kérdésre, hogy Alonso ellen volt-e a legnehezebb dolga. – Mindenekelőtt hihetetlen versenyző, ehhez nincs is mit hozzáfűzni. De elég nehéz volt együtt dolgozni a csapaton belül. Valójában a csapat középen kettészakadt, és ez végül az eredményesség rovására ment. Emellett, ami engem illet, nem éreztem elég erősnek magam ahhoz, hogy dolgozzak, és elérjem, hogy a csapat hallgasson rám. Ez elég kemény volt. De akárhogy is, tanultam belőle.”

Massa zsinórban négyszer kapott ki Alonsótól közös időszakuk során, és bár a spanyol sem lett világbajnok, háromszor is a pontverseny második helyén végzett Sebastian Vettel mögött. Eközben a Ferrarival 2008-ban kis híján világbajnoki címet nyerő Massa már futamot sem tudott nyerni.

Michael Schumacher, Felipe Massa, Scuderia Ferrari, Európa Nagydíj, 2006
Schumacherrel a 2006-os Európa Nagydíj dobogóján Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Első ferraris évében, Michael Schumacher mellett viszont kettőt is nyert, de nem csak ezért marad emlékezetes számára ez az esztendő. „Nagyszerű tapasztalatot jelentett. Remek időszak volt, amikor Michael Schumacher csapattársa lehettem, rengeteget tanultam tőle. Csodálatos pilóta volt, és ahogyan dolgozott… Emellett nagyon közel álltunk egymáshoz. Szerencsének mondhatom magam, hogy átélhettem ezt” – állította szembe a Schumacherrel közös szezont azzal, amit Alonso mellett tapasztalt.

Ami a 2008-as szezon utolsó méterein elbukott világbajnoki címet illeti, nyilvánvaló, hogy ez volt pályafutása nagy lehetősége, de nem bosszankodik miatta, mert úgy van vele, hogy ő mindent megtett azon a versenyen, és megnyerte a Brazil Nagydíjat.

A Ferrarit a 2013-as szezon végén hagyta el, és még négy szezont eltöltött a Williamsnél, amellyel még négyszer állt dobogón.

„Semmin sem kell változtatnom. Rengeteget tanultam, és minden, ami történt, a tanulásomat szolgálta. Nincs igazán semmi, amin változtatnék – tekintett vissza a pályafutására. – Persze, ha kérhetnék egy dolgot, az az lenne, hogy legyen még egy pontom 2008-ban. De oka volt, hogy nem lett, és végső soron mindez nem változtatta meg az életemet.”

Friss