2024. április 26. 01:53

KezdőlapF1Ross Brawn után újabb vezető hagyta el a Forma-1-et, de ő nem...

Ross Brawn után újabb vezető hagyta el a Forma-1-et, de ő nem vonult vissza

-

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) befejezte a Forma-1-et irányító struktúrájának átszervezését, és az F1-től átcsábított szakembert nevezett ki a tavaly létrehozott sportigazgatói pozícióba.

A 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon történtek rávilágítottak arra, hogy komoly változtatásokra van szükség az FIA-n belül. Ezeket a változtatásokat az az év decemberében az elnöki székben Jean Todtot váltó Mohammed bin Szulajm legfontosabb feladatai közé sorolta. A folyamat részét képezte egy, az FIA-n belül addig nem létező sportigazgatói szerepkör létrehozása is, amelyet már tavaly márciusban bejelentettek, de egészen mostanáig nem töltötte be azt senki.

Mostantól viszont a korábban az F1 szervezetén belül vezető beosztásban dolgozó Steve Nielsen lesz az FIA sportigazgatója, felelősségi körébe pedig „minden, sporttal kapcsolatos ügy felügyelete” tartozik majd. Ez lefedi a versenyirányítás jelenleg is zajló átstrukturálását, az azt segítő távoli irányítóközpont fejlesztését és a sportszabályzat jövőbeli frissítéseit is.

„Megértem és értékelem az egyedülálló kihívást, ami azzal jár, hogy mi vagyunk a szabályozók. Az évek során szorosan együtt dolgoztam az FIA számos emberével, és várom, hogy velük nézzek szembe az előttünk álló kihívásokkal. Az F1 jelenleg remek állapotban van, és a mi felelősségünk biztosítani, hogy minden cselekedetünknek a sportág jövőbeli egészsége álljon a középpontjában” – nyilatkozta az FIA közleményében a szakember, aki korábban számos F1-es csapatnál, köztük a Lotusnál, a Tyrrellnél, a Benettonnál és az Alpha Taurinál is megfordult.

Steve Nielsen
Steve Nielsen Forrás: F1.com

Nielsen az együléses bizottság vezetését átvevő, korábban az együléses bizottság technikai igazgatójaként tevékenykedő Nikolasz Tombazisznak jelent majd a technikai, pénzügyi, stratégiai és operációs igazgató mellett. Tombazisz korábbi helyettese, Tim Goss lesz az új együléses technikai igazgató, Federico Lodi a pénzügyi, Francois Sicard pedig a stratégiai és operációs igazgató szerepkörét tölti be.

Ezekkel a változásokkal pedig véget ér az FIA által átmenetinek nevezett időszak. „Rengeteg időt és erőfeszítést fektettünk abba, hogy jelentős változtatásokat eszközöljünk a Forma-1-el foglalkozó csapatunkban, hogy a megfelelő emberekkel létrehozzuk a megfelelő struktúrát a sportág jövőbeli szabályozásának felügyeletére.”

„Azáltal, hogy szervezetünkön belül fejlesztjük és felhatalmazzuk az embereket, valamint kívülről hozunk be szakértelmet és a tapasztalatot, biztos vagyok benne, hogy a lehető legjobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy a FOM-nál a partnereinkkel és az F1-es csapatokkal együtt haladjunk előre” – nyilatkozta Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke.

Nielsen távozása az F1 menedzsmentjéből ott is változásokat vetít előre, hiszen Ross Brawn után egy másik vezető is elhagyta a szervezetet. „Ő a sportágunk egy nagyra tartott profija, akinek teljes mértékben támogatjuk az FIA-hoz váltását. A képességei és tapasztalata segíteni fog az FIA-nak azon erőfeszítéseiben, hogy javítsanak a versenyhétvégék alatti működésükön” – mondta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója Nielsen távozásáról, majd megköszönte a szakember elmúlt öt évben nyújtott „kemény és elkötelezett munkáját”.

Friss