2024. április 20. 10:32

KezdőlapF1100 millió forintnak megfelelő összegre perelik az F1-be érkező világbajnokot

100 millió forintnak megfelelő összegre perelik az F1-be érkező világbajnokot

-

Akár a fizetése felét is elbukhatja az idei szezontól az Alpha Taurival a Forma-1-ben versenyző Formula E-világbajnok.

Bíróság elé kell állnia az idei szezontól főállású pilótaként a Forma-1-ben versenyző Nyck de Vries-nek. A száguldó cirkuszban már a tavalyi Olasz Nagydíjon a vakbélgyulladás miatt hiányzó Alex Albon helyén a Williamsszel bemutatkozó 2021-es Formula E-világbajnokot egy ingatlanmágnás berelte be 250 ezer euróra, amelyet elmondása szerint még annak junior karrierje során adott kölcsön a holland versenyzőnek.

A holland Investrand céget tulajdonlo Jeroen Schothorst még 2018-ban fizetett ennyit de Vries-nek, hogy az biztosíthassa a helyét a Forma-2-es Prema-csapatban. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, jelenleg ugyanis az amszterdami bírósági ügyben még azt kell megállapítani, hogy az üzletember jogosan követeli-e vissza a teljes, 250 ezer eurós, aktuális árfolyamon több mint 98 millió forintnak megfelelő összeget.

Nem aludt és segítséggel tudott csak kiszállni az autóból, de zseniálisan debütált az F1-ben de Vries

A holland FD azt írta, hogy a felek megállapodásában évi 3%-os kamat megfizetése, valamint a jövőbeli fizetések egy részének átutalása is szerepelt abban az esetben, ha a pilóta eljut az F1-be. Ami pedig a legfontosabb kikötés lehet, hogy a kölcsönt teljes egészében vissza kell fizetni, ha de Vries-ből a 2022-es szezonig nem lesz Forma-1-es pilóta.

De Vries végül 190 ezer eurós kamatot fizetett  Schothorstnak, de úgy gondolta, hogy a kölcsönt már nem kell visszaadnia, mivel nem jutott Forma-1-es üléshez 2022-re. Ehelyett a Mercedes tartalékjaként a brackley-i istállónál, valamint a Williamsnél és az Aston Martinnál is részt vett első szabadedzésen, majd csak a szeptemberi Olasz Nagydíjon indult beugróként versenyen.

Schothorst az alapján tart igényt a pénzére, hogy szerinte De Vries üléshez jutott 2022-ben, hiszen tavaly írt alá az Alpha Taurihoz, egyúttal azt állítja, a versenyző dokumentumokat és szerződéseket tartott vissza előle a keresetével kapcsolatban, beleértve az Alpha Taurival kötött megállapodást.

De Vries tagadta a vádakat az információ visszatartásáról, és a hírek szerint hajlandó kifizetni a 250 ezer eurót, az üzletember azonban elutasította ezt az ajánlatot. „Először is hadd mondjam el, fantasztikus Nyck számára, hogy sikeres Forma-1-es pilóta lett belőle, és az is fantasztikus, hogy két holland pilóta lesz ott az augusztusi Holland Nagydíj rajtrácsán” – nyilatkozta Schothorst a De Telegraafnak.

Nyck de Vries, Max Verstappen, Jos Verstappen, Japán Nagydíj
Schothorst azért örül neki, hogy két hollandnak is szurkolhat Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Kulcspillanatban invesztáltunk De Vries pályafutásába, amikor többé senki nem akarta ezt megtenni. Eltérő az álláspontunk az akkor kötött megállapodás értelmezésével kapcsolatban. Az ilyen dolgok megtörténnek, és ennek eredményeként sajnos nem tehetünk mást, mint bíróságra visszük az ügyet. Igazán azt szerettük volna, ha ez másként alakul, mindez azonban nem változtat a tényen, hogy motorsport-rajongóként a lehető legnagyobb sikereket kívánom Nyck-nek a karrierje folytatásában.”

Az amszterdami bíróság várhatóan február 3-án dönt majd az ügyben, és amennyiben Schothorst-nak adnak igazat, az üzletember De Vries Alpha Tauritól kapott fizetésének felét is megkaphatja.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss