2024. március 29. 14:10

KezdőlapF1Megújul a családi egyterű, amit a Renault 29 éve F1-es szörnnyé változtatott...

Megújul a családi egyterű, amit a Renault 29 éve F1-es szörnnyé változtatott (videó)

-

Az idén elektromos SUV-ként újul meg a Renault Espace, amiről sok F1-rajongónak vélhetően az Espace F1, a családi egyterű szűk 30 évvel ezelőtt átalakított változata jut eszébe.

A nemrég bemutatott Renault Austral alapjaira épülve, annak nyújtott változataként újul meg a legendás Renault Espace. A 40 évvel ezelőtt, 1983-ban debütáló, az első igazi európai családi egyterűnek számító Espace-nek ez lesz a hatodik generációja, és az első, amely már teljes értékű SUV-ként funkcionál majd.

Az új Espace a már egy ideje futó CMF-CD platformra épül fel, mivel ez támogatja a villanyosítást is, azaz az új modell elérhető lesz hibridként, akár hálózatra köthető formában is. Az Autocar szerint az Austral 138, illetve 157 lóerős, 1,3 literes lágyhibrid benzinmotorjával is meg lehet majd vásárolni.

A bemutató dátuma egyelőre nem ismert, de mivel novemberben lesz 40 éves az Espace, nem lepődnénk meg, ha az első teljes mértékben SUV-változat is ekkor érkezne.

És nem ez lenne az első alkalom, hogy a Renault kerek évfordulóhoz köti az Espace megújulását, hiszen 1993-ban, az autó megszületésének 10. évfordulóján olyasmit csinált az egyterűvel, amit azóta sem utánozott le senki.

Családi autó F1-es motorral

A franciák ugyanis kitalálták, hogy megalkotják az Espace F1-et, a családi autó F1-es motorral szerelt változatát. Ehhez a Williams-istálló révén az 1993-as szezonban mindkét világbajnoki címet megnyerő 3,5 literes V10-es erőforrást szerelték be hátulra az autóba – és tulajdonképpen az egész hátsó részét átemelték a Williamsből –, ráadásul még néhány többletlóerőt is ki tudtak belőle sajtolni ahhoz képest, mint amit a Williams FW15C-ben tudott.

Renault Espace F1

Az utastér nem volt éppen csendes

Hogy még extrémebb legyen az egész, a motor egy része kikandikált az autó belsejében, a két hátsó ülés között (ez a változat csak négyüléses volt), miközben a karosszériát szénszálas merevítéssel erősítették meg és tették könnyebbé. Így az egész kocsi mindössze 1300 kilót nyomott, a 789 lóerős motorja és a slick gumik segítségével pedig 2,8 másodperc alatt gyorsult 100 km/h-ra, csúcssebessége 310 km/h körül volt. Ezek, a pocsék aerodinamikai mutatók miatt elismerésre méltó adatok.

Az olyan pilóták, mint a négyszeres világbajnok Alain Prost, vagy a Williamsszel az 1994-es szezonban bemutatkozó David Coulthard kezei között az Espace pedig valódi, F1-es kocsiba oltott szupersportautóvá vált. A Ligier-nél szintén Reault-motorral versenyző francia Éric Bernard pedig még a Williams kerekesszékes csapatfőnökét, Frank Williams-t is elvitte vele egy körre.

A mindössze két példányból az egyik, csupán bemutatódarabként funkcionáló Espace a Renault saját gyűjteményében, a másik, működő modell pedig a Matra múzeumában található meg.

Prost az F1-es Espace-al:

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss