2024. április 20. 09:36

KezdőlapF1Senna őrjöngött, úgy feldühítette az újonc, miután „szétrúgta a seggét"

Senna őrjöngött, úgy feldühítette az újonc, miután „szétrúgta a seggét”

-

Ayrton Senna kissé meglepődött utolsó mclarenes szezonjában, amikor a csapatban bemutatkozó fiatal Mika Häkkinen egyből gyorsabb volt nála az időmérőn. Azon pedig nagyon felhúzta magát, amit a finn pilóta mondott neki, amikor arról érdeklődött nála, hogy miként ment ennyire jó kört.

Az Ayrton Senna és Mika Häkkinen pályafutását követők és ismerők számára bizonyára nem ismeretlen a történet, amit a kétszeres világbajnok finn a Motorsport Magazine 2023 márciusi számában felelevenített. A McLarennel 1998-ban és 1999-ben is világbajnoki címet nyerő pilóta 1993-ban, a Portugál Nagydíjon mutatkozhatott be a nagymúltú istállóban, miután Ron Dennis menesztette az alulteljesítő Michael Andrettit.

Häkkinen számára nem volt új az F1, hiszen addigra túl volt két teljes szezonon a Lotusszal, és mivel a 93-as szezon addigi részét a McLaren tesztpilótájaként töltötte, az MP4/8-as konstrukciót is jól ismerte. Arra azonban rajta kívül talán senki sem számított, hogy első mclarenes időmérőjén sikerül legyőznie Ayrton Sennát. Merthogy a finn ezt tette, és nagyjából fél tizedes előnnyel megszerezte a harmadik rajtkockát a két Williams mögött, miközben Senna negyedik lett.

Embed from Getty Images

Häkkinen az 1993-as Portugál Nagydíjon

„Nagyon különleges fékrendszer volt az MP4/8-on, ami lehetővé tette, hogy a verseny alatt állítsunk a fékeken. Volt fékrásegítés, szervokormány, aktív felfüggesztés, minden. Annyira jól ismertem az autót. Az abszolút határon tudtam vezetni, és soha nem gondoltam úgy, hogy bárki gyorsabb tudna lenni vele” – emlékezett Häkkinen, majd elmesélte, hogy Senna meg akarta tudni tőle, hogy miként tudta megverni őt, a párbeszéd során azonban sikerült feldühítenie a brazilt.

„Ayrton tisztában volt vele, hogy vannak a mezőnyben más gyors pilóták is, de amikor jöttem, és szétrúgtam a seggét az első [mclarenes] versenyhétvégémen, meg akarta érteni, hogy mit csináltam. Háromszoros világbajnokként nagyon érett, nagyon magabiztos volt, úgyhogy megkérdezett, »Mika, mit csináltál?«. Én pedig azt mondtam neki, »Ayrton, ilyen, ha valaki tökös«. Erre elkezdett őrjöngeni. Nagyon dühös lett rám. Ez engem sokkolt. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy vicc volt, és természetesen tisztelem mindazért, amit elért, de kell egy kis humor.”

Senna viszont nem volt vicces kedvében. „Traumatizálta, ami történt, mert az emberek azt kérdezték, »Ki ez a finn srác? Mi történt Ayrtonnal?«” – mondta Häkkinen.

És bár Prost a Portugál Nagydíjon bebiztosította az 1993-as világbajnoki címet, Senna pedig már tudta, hogy 1994-től a Williams versenyzője lesz, a szezon utolsó két futamára kettőzött erővel készült, nehogy Häkkinen – aki egyébként összetörte az autót, és kiesett Portugáliában – borsot törjön az orra alá.

Embed from Getty Images

Senna és Häkkinen az 1993-as Portugál Nagydíjon (itt még nem volt dühös Senna) 

„Érdekes pillanat volt ez a számára, mert felismerte, hogy fenyegetést jelentek rá a csapaton belül, és nevetségesnek fog tűnni, ha elkezdem szétrúgni a seggét. Ezek után Japánban és Ausztráliában is nyert, de Japánban én is ott voltam mellette a dobogón. A mérnökei nagyon keményen kezdtek dolgozni, tudták, hogy fenyegetést jelentek, és rám sem bagóztak. Semmiről nem beszéltek nekem, és semmit nem osztottak meg velem.”

Ez az időszak azonban nem tartott sokáig, hiszen Senna távozásával Häkkinen vette át a vezér szerepét a csapatban. Végül 2001-es visszavonulásáig (hivatalosan csak szabadságra ment) a McLaren pilótája maradt, két vb-címe mellett pedig összesen 20 futamot nyert a wokingiakkal.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss