2024. március 29. 12:52

KezdőlapF1Hivatalos: a Ford visszatér a Forma-1-be

Hivatalos: a Ford visszatér a Forma-1-be

-

Megtörtént a bejelentés, amiről korábban mi is írtunk: a Ford 2004 után visszatér a Forma-1-be, és a 2026-os szezontól ismét a nevét adja egy motorhoz. Az amerikai óriási egyelőre csak annyit közölt, hogy újra a mezőny tagja lesz, de azt nem, hogy melyik csapattal fog együtt dolgozni, viszont biztosra vehető, hogy ez az istálló a Red Bull lesz.

Mióta a 2004-es szezon végén kiszállt az F1-ből, és eladta a Fordnak címkézett Cowsorth-motorokat használó Jaguar-istállót a Red Bullnak, a Ford nem szerepelt a száguldó cirkuszban, de pénteken bejelentette, hogy 2026-tól visszatér oda. A bejelentésben egyelőre csak azt erősítették meg, hogy beszállnak, de azt nem közölték, hogy mely csapattal, vagy csapatokkal teszik ezt, viszont már korábban kiszivárgott, hogy a Red Bull, illetve testvércsapata, az Alpha Tauri fog Ford motorokat használni 2026-tól.

Ezek az erőforrások persze csak a nevükben lesznek Fordok, hiszen a Red Bull saját motorrészlege, a Red Bull Powertrains fogja építeni azokat az amerikai gyártó anyagi és technikai támogatásával. Az együttműködést várhatóan még ma, a Red Bull idei festésének New York-i bemutatóján bejelentik.

Kiszivárgott: erre a nagy bejelentésre készül ma a Red Bull New Yorkban

„Ez a kezdete egy izgalmas új fejezetnek a Ford motorsport történetében, amely akkor kezdődött, amikor a dédnagyapám megnyert egy versenyt, ami segített elindítani a cégünket. A Ford visszatér a motorsport csúcskategóriájába, és magával hozza a Ford hagyományait az innováció, a fenntarthatóság és elektrifikáció terén a világ egyik legnagyobb színpadára” – nyilatkozta az F1-nek Bill Ford, a Ford ügyvezető elnöke.

A Ford két kulcsfontosságú tényezőt jelölt meg, amiért visszatér. Az egyik az F1, különösen az Egyesült Államokban tapasztalható növekedése, a másik pedig az, hogy a 2026-tól érkező erőforrásokban nő az elektromos hajtás szerepe.

„A mai hírek, amelyek szerint a Ford 2026-ban visszatér a Forma-1-be, nagyszerűek a sportnak, és izgatottan várjuk, hogy csatlakozzanak a már a Forma-1-ben levő elképesztő autóipari partnerekhez. A Ford egy globális márka, elképesztő hagyományokkal a versenyzésben és az autóiparban, amely látja a hatalmas értéket, amelyet a platformunk biztosít a világszerte több mint félmilliárd rajongójával” – köszöntötte a Fordot Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója.

„Az elköteleződésünk arra, hogy 2030-ra karbonsemlegesek legyünk és 2026-ban bevezessük a fenntartható üzemanyagokat, szintén fontos szerepet játszott a döntésükben – tette hozzá az olasz. – Úgy véljük, a sportágunk olyan lehetőséget és elérést biztosít, amit senki más, és már alig várjuk, hogy a Ford logó 2026-tól kezdve feltűnjön a világ ikonikus versenypályáin.”

Embed from Getty Images

A 2004-es Brazil Nagydíjon versenyzett legutóbb a Ford az F1-ben 

„Nagyon kevés olyan gyártó van, amely ennyire sikeres múlttal rendelkezik a motorsportban, mint a Ford, úgyhogy kitűnő hír a visszatérésük az FIA Forma-1-es világbajnokságba – üdvözölte az amerikaiakat Mohammed bin Szulajm FIA-elnök. – Ez még inkább alátámasztja a 2026-os motorszabályok sikerességét, amelyek központjában a fenntarthatóság és szórakoztatás iránti elköteleződés áll. És természetesen az Egyesült Államokból tapasztalható növekvő érdeklődés fontos a világ legelső motorsport-kategóriájának növekedésében.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss