2024. április 19. 22:30

KezdőlapF1Súlyos mentális problémákkal küzdött és komoly fájdalmai voltak Hamilton korábbi csapattársának

Súlyos mentális problémákkal küzdött és komoly fájdalmai voltak Hamilton korábbi csapattársának

-

Pályafutásának sötét időszakáról beszélt Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas nem először beszélt arról, hogy Forma-1-es pályafutása kezdetén súlyos mentális problémák alakultak ki nála. Az Alfa Romeo finn versenyzője Maria Veitolának vallott arról, hogy a szigorú edzések nagyon rossz hatással voltak rá akkor, amikor még a Williams versenyzője volt.

„Mentálisan és fizikálisan is fájdalmaim voltak az edzéstől. Kicsúszott az irányítás a kezeim közül, és szenvedélybetegséggé vált. Hivatalosan nem diagnosztizáltak nálam étkezési zavart, de egyértelműen az volt. Nem volt valami egészséges.”

„A legjobb akartam lenni, és azt gondoltam, hogy ezt kell tennem. Ha a csapat azt mondta, hogy 68 kg-nak kell lennem, miközben 73 kg-t nyomtam, akkor mindent megtettem, hogy lefogyjak.”

Embed from Getty Images

Bottas 2014-ben 

Bottas történetéhez hozzátartozik, hogy azokban az években az F1-ben még nem volt a versenyzőkre vonatkozó súlyhatár, így a csapatoknak érdekében állt minél könnyebb versenyzőket alkalmazni, mert ez kedvezően hatott az autó súlyelosztására (szabadabban használhattak ballasztokat), illetve adott esetben egy kis túlsúly sem érintette őket hátrányosan.

A 2017-től a Mercedesnél, Lewis Hamilton mellett versenyző finn végül szakember segítségét vette igénybe.

„Pszichológusra volt szükségem, aki segített meggyógyulni. Az első diagnózisa az volt rólam, hogy szinte olyan vagyok, mint egy robot, aki csak el akarja érni a céljait, és egyáltalán nincsenek érzései. Ez megdöbbentett. Való igaz, hogy akkor nem volt semmi más az életemben az F1-en kívül.”

Bottas nem először vallott ezekről a gondjairól, 2021 végén a Suoraa puhetta minusta című podcastban már egyszer megnyílt, és elárulta, már a halál gondolata sem izgatta.

„Az exem egy ponton azt mondta, hogy szakemberhez kell fordulnom, mert nem vagyok önmagam. Egyfajta szellemmé váltam, akinek nem voltak érzései” – idézte fel korábbi kedvese Emilia Pikkarainen szavait.

A korábbi olimpikon úszónak sem lehetett könnyű. Egyszer, amikor azzal engedte el a repülőre ülő Bottast, hogy „remélem, minden rendben lesz”, a finn csak azt felelte: „És mi van akkor, ha lezuhan a gép? Akkor csak úgy eltűnök.”

„Ilyen gondolatok kezdtek beférkőzni a fejembe. Mintha többé semmi sem számítana” – utalt vissza erre a beszélgetésre a podcastban.

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes, 2019
Hamilton és Bottas 2019-ben Fotó: Steve Etherington

A felépülés végül két évébe telt a finn versenyzőnek, akinek már a visszavonulás is megfordult a fejében, de végül ő nyert, és a mai napig az F1-ben versenyez.

A mostani interjúban pedig elárulta, hogy az utolsó mercedeses évében is szakember segítségére volt szüksége.

„A 2021-es szezon ismét nehezebb volt, amikor a jövőm volt a tét, és nem tudtam, hogy melyik csapatnál fogok versenyezni – utalt arra, hogy már az Alfa Romeóhoz igazolás előtt látszott, hogy nem lesz maradása a világbajnok istállóban. – Amikor kemény fickó volt, azt gondolod, hogy nincs szükséges segítségre, hogy a tükörbe nézve is meg tudsz birkózni a nehézségekkel. De egy profi tudja, hogy miként tegye fel a megfelelő kérdéseket és nyisson ki sok lezárt lakatot.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss