2024. április 26. 19:31

KezdőlapF1Még több versenyző és egy csapatfőnök is felszólalt a szólásszabadság korlátozása ellen

Még több versenyző és egy csapatfőnök is felszólalt a szólásszabadság korlátozása ellen

-

Egyre több pilóta ad hangot nemtetszésének amiatt, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korlátozza őket a véleménynyilvánításban.

Mint azt korábban megírtuk, már a kétszeres világbajnok Max Verstappen is Lewis Hamilton mellé állt, és felszólalt az FIA idei évtől bevezetett új szabálya ellen, amelyben a szövetség írásos engedélyhez köti a versenyzők véleménynyilvánítását politikai, vallási és egyéb személyes kérdésekben.

A holland pilóta mellett korábban Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, Valtteri Bottas, az Alfa Romeo pilótája, és a visszavonult négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is az új szabály ellen volt, de az az ellen felszólalók névsora egyre csak nő.

Óriási pofon az FIA-nak: Verstappen Hamilton mellé állt, Vettel lázadásra buzdít

„Önmagunk akarunk lenni, és azt akarjuk, hogy bármilyen módon kifejezhessük magunkat úgy, ahogyan mi akarjuk. Mindannyiunknak különböző nézetei vannak és más vallásban hiszünk. A politikai oldalt megértem, de mindannyiunk szabadon fejezhesse ki magát úgy, ahogy akarja” – nyilatkozta Sergio Pérez, Verstappen csapattársa a BBC-nek.

Alex Albon, a Williams thai-bri pilótája pedig a csapat festésbemutatóján a Sky Sportsnak arról beszélt, hogy úgy érzi, ezzel a szabállyal 180 fokos fordulatot vesznek az F1 által az utóbbi években szorgalmazott „We Race as One”, azaz „Egyként versenyzünk” kezdeményezéstől, és tisztázást szeretne.

„Ez kissé zavarba ejtő. Személy szerint én úgy látom, hogy tavaly az „Egyként versenyzünk” kezdeményezésre koncentráltunk, és szerintem jó munkát végzünk bizonyos problémák kezelésével világszerte, és a helyes módon használjuk az ismertségünket. Talán néhány olyan pályára is elutaztunk, amelyek némileg ellentmondásosak, de azokon a helyeken is foglalkoztunk olyan témákkal, amelyekre szerintünk fel kell hívni a figyelmet.”

„Úgy tűnik, hogy most tettünk ezen a téren egy lépést hátrafelé, és más az álláspont a pilóták, az FIA, és még az F1 részéről is. Meg kell értenünk ezt és beszélnünk kell róla – nyilatkozta a grove-i istállónál második szezonját kezdő pilóta. – Sok ember odajön hozzánk és a világban tapasztalható problémák szóvivőjeként tekint ránk, és úgy érzem, hogy a pilóták felelőssége, hogy az ilyen problémákra felhívják az emberek figyelmét. Mindannyian aggódunk.”

Lehessen politizálni az F1-ben? – a Red Bull kulcsembere is kiállt Hamilton mellett

De nemcsak a versenyzők, hanem Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke sem szeretné, ha az FIA elnémítaná a versenyzőket.

„Nos, több módon is tekinthetünk erre. Először is, a sportot soha nem lenne szabad politikai eszközként használni. Úgy vélem, a sport sok szempontból azért van, hogy szórakoztasson, illetve, hogy menekülést nyújtson az embereknek.”

„A Red Bullnál viszont mi soha nem korlátoztuk a pilótáinkat a szólásszabadságban, vagy abban, hogy szabadon kifejezzék a véleményüket, mert van saját hangjuk. Szerintem az egyensúly megtalálása a fontos. A mai világban mindenkinek van hangja, ezt pedig nem szabad elnyomni. De természetesen felelősséggel kell felszólalni.”

„Úgyhogy nem szeretnénk egy rakás robotot, akik vélemény nélkül versenyeznek, de mint általában ezekkel a dolgokkal, meg kell találni az ésszerű egyensúlyt” – ecsetelte Horner a Sky Sportsnak.

Az FIA elnöke elmondta, mi lesz, ha az F1-es pilóták nekiállnak engedély nélkül politizálni

Friss