2024. március 29. 12:03

KezdőlapF1Bemutatta jubileumi F1-es autóját a McLaren (fotók)

Bemutatta jubileumi F1-es autóját a McLaren (fotók)

-

A McLaren tartotta az idei ötödik F1-es autóbemutatót, de a wokingiaké a harmadik olyan istálló, amely a prezentáción valós 2023-as versenygépet villantott. A wokingi gárda a főhadiszállásán leplezte le a nevében a McLaren alapításának 60. évfordulója előtt tisztelgő MCL60-as modellt.

Noha a 2022-ben használt MCL36-os után az MCL37-es kódjelű autónak kellett volna következnie, az ezt a nevet viselő Forma-1-es McLarenről majd csak 2024-ben hull le a lepel, a Bruce McLaren által alapított istálló létrejöttének 60. évfordulója előtt tisztelegve Lando Norris és Oscar Piastri idei versenygépe ugyanis az MCL60 neve viseli.

A Wokingban bemutatott autó a Haas, a Williams, az Alpha Tauri és az Alfa Romeo modellje után az ötödik 2023-as F1-es kocsi, amelyet megpillanthatunk (nem számítva a Red Bull és az Alpine titkos silverstone-i tesztjéről készült nem túl jó minőségű lesifotókat), és a harmadik, amelyet bemutatón lepleznek le.

A McLarennél nemcsak a névadási metódus változott, hanem több fronton is átalakult a csapat. Lando Norris mellé érkezett az újonc Oscar Piastri, aki a Red Bullhoz visszaigazoló, ezt a szezont a bikások tartalékjaként töltő Daniel Ricciardo helyét foglalhatja el.

Emellett a csapatfőnöki pozíciót is más tölti be, nevezetesen a McLarennél 2015 óta dolgozó, a versenyműveletek vezetőjéből előléptetett Andrea Stella, aki a Sauber vezérigazgatójává kinevezett Andreas Seidl utódja.

A McLaren MCL60:

Az új konstrukciójának aerodinamikai koncepciója a 2022-es MCL36-os evolúciója, amelynek oldalszekrényei ugyanakkor szakítottak a tavalyi filozófiával, és átvették a Red Bull RB18-as megoldását. Az oldaldobozok ezáltal kisebbek lettek és igen alávágottak, ami arra utal, hogy a csapat nem a biztonságra játszik a hűtéssel.

A bemutatón megtudhattuk, hogy ezzel a konfigurációval tervezik elkezdeni a szezont, és a negyedik versenyre, azaz Bakuba szeretnének először fejlesztéseket vinni. „Szerintem meghatároztuk a tavalyi autó gyengeségeit, és keményen dolgoztunk, hogy kijavítsuk azokat az idei kocsival. Szerintem nagyrészt ez sikerült is, de tudjuk, hogy van még néhány terület, amelyen nem ott tartunk, ahol szeretnénk” – nyilatkozta Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője a bemutatón.

A McLaren teljes autóbemutatója ITT nézhető vissza.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss