2024. április 27. 05:39

KezdőlapF1Ismét botrányos manővert mutatott be az F1-ből kirúgott orosz pilóta (videó)

Ismét botrányos manővert mutatott be az F1-ből kirúgott orosz pilóta (videó)

-

Nyikita Mazepin visszatért a versenyzéshez, és rögtön a negyedik futamán megmutatta, hogy mit sem változott az elmúlt egy év során.

A Haas-istállótól a tavalyi szezon előtt az orosz–ukrán háború kitörése miatt menesztett Nyikita Mazepin egy éven át nem versenyzett, az idén azonban visszatért a volán mögé. Az F1-ben egy szezont lehúzó orosz pilóta az Asian Le Mans Series-ben talált magának ülést a 99 Racing Team Orecánál, amelynél a Le Mans-i 24 órás győztes Neel Jani volt a csapattársa.

A négy, egyenként négy órás versenyből (kettő Dubajban, kettő Abu-Dzabiban) álló szezont Mazepinék egy harmadik, egy hatodik, egy hetedik és egy második hellyel az összetett negyedik helyén zárták.

Az utolsó versenyen, Abu-Dzabiban a győzelemért is harcban voltak, ám bő egy és negyed órával a vége előtt Mazepint megelőzte a 43-as rajtszámú autó. Az előzés azonban nem volt éppen sima, az ebben a mezőnyben rutinosnak számító orosz ugyanis kíméletlenül ráhúzta a kormányt a 18 esztendős amerikai Nolan Siegel-re, akinek először kitérő manővert kellett tennie, majd padlógázzal áthajtott a pálya melletti kerékvetőkön, Mazepin ugyanis semennyi helyet nem hagyott neki, és menet közben egy kicsit még jobban leterelte. Siegel azonban nem vette el a gázt, és az egyenes végén kifékezte az oroszt.

Mazepin mutatványa és az előzés:

Persze nem valószínű, hogy sokan meglepődtek Mazepin túlzott agresszivitásán, hiszen a 23 esztendős versenyző a junior szériákban is produkált hajmeresztő dolgokat, egyetlen Forma-1-es szezonjában pedig még a saját csapattársát, Mick Schumachert is kétszer kis híján a falra kente.

Előbb Bakuban rántotta be a kormányt nagy sebességnél az őt lendületből előző német elé, és csak Schumacher reflexein múlt, hogy nem történt hatalmas baleset, majd ugyanezt megtette a Holland Nagydíjon is. Schumachernek akkor a kitérő manőver mellett a gázt is el kellett vennie, hogy ne repüljön be a bokszutcába.

Friss