2024. április 20. 07:04

KezdőlapF1Ide kell utaznia annak, aki megnézné az F1-es autót, amiben Grosjean majdnem...

Ide kell utaznia annak, aki megnézné az F1-es autót, amiben Grosjean majdnem meghalt

-

Kiállítják a Romain Grosjean 2020-as horrorbalesetében összeégett Haas-t, pontosabban azt, ami maradt belőle.

Évek óta az FIA raktárában pihen az a Haas VF-20-as kasztni, amelyben Romain Grosjean horrorisztikus balesetet szenvedett a 2020-as Bahreini Nagydíjon. A francia pilóta a rajt után csapódott a védőkorlátnak a hármas kanyar után, amitől az autója kettészakadt és lángba borult. A korlátot átszakító Haas végül a védősáv túloldalán, oldalára borulva állt meg, Grosjean pedig 28 másodpercen át volt az égő autóban, mielőtt hatalmas erőfeszítései sikerrel jártak, és kisebb égési sérüléseket szenvedve kijutott a forróságból.

Az autót az FIA a baleset vizsgálatához lefoglalta, majd annak lezárulta után is nála maradt, március 24-től azonban kiállításra kerül az Formula 1 Exhibition nevű rendezvényen, Madridban. A tervezett installáció emellett eddig nem látott felvételeket is bemutat majd a kis híján végzetes bukásról.

A Formula 1 Exhibition a világ első hivatalos F1-es kiállítása, amelynek az IFEMA MADRID ad majd otthont. A kiállításra jegyeket ITT vásárolhat, bővebb információt pedig ITT talál.

„Az én szemszögemből is nagy baleset volt, de nem tudtam, hogy kívülről mennyire durvának nézett ki. Ezt csak másnap láttam, amikor megkértem valakit, hogy mutassa meg a felvételeket – meséli az azóta már többek között az IndyCarban versenyző francia az F1 Exhibit által közzétett videóban –  A feleségem az apukámmal és a gyerekeimmel nézte a versenyt, és örök életükre emlékezni fognak a balesetre. Csak nézők voltak, és várták, hogy halljanak vagy lássanak valamit Bahreinből.”

A francia versenyző a sérülései miatt végül kénytelen volt kihagyni a szezon utolsó két futamát, és mivel 2021-re már nem kapott szerződést, nagyon valószínű, hogy ezzel a bukással és az alább átélt pillanatokkal ért véget az F1-es karrierje.

„El kellett törnöm a fejtámaszt, amit a sisakommal ütöttem, végül pedig sikerült átnyomnom a sisakomat és fel tudtam állni. Észrevettem. hogy a bal lábam beszorult, ezért olyan erősen húztam, ahogy csak tudtam. A cipőm ott is maradt, de a lábam kiszabadult, és ezután már ki tudtam ugrani az autóból.”

„120 kiló üzemanyag és az akkumulátor is égett. Dr. Ian Roberts, Alan [van der Merwe] és egy tűzoltó próbálta eloltani egy szakaszon a tüzet, hogy segítsen. Úgy vélem, ez legalább abban segített, hogy láttam, merre kell mennem, és merre van a kijárat.”

A pilótafülke és a glória is egyben maradt (utóbbi alighanem szintén életet mentett azzal, hogy szétnyitotta a korlátot Grosjean feje előtt és helyett), ami lényegében biztosította, hogy Grosjean ne haljon bele a balesetbe.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss