2024. március 28. 10:35

KezdőlapF1Alakul a hatalmas meglepetés Bahreinben - ez történt a második szabadedzésen

Alakul a hatalmas meglepetés Bahreinben – ez történt a második szabadedzésen

-

Fernando Alonso elsőségét hozta a Bahreini Nagydíj második szabadedzése. A kétszeres világbajnok mögött a két Red Bull zárt, miközben az egyik Ferrari és az egyik Mercedes a legjobb tízbe sem került be.

Elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy tudjuk, még nem az időmérő edzést, csak a második szabadedzést rendezték meg a Forma-1 idei szezonnyitó hétvégéjén, de amiről a tesztelés után sokan csak óvatosan beszéltek, az egyre inkább kezd testet ölteni, azaz úgy néz ki, hogy az Aston Martin megérkezett az élmezőnybe.

Persze még csak két szabadedzés telt el a szezonból, és akkor sem lehet majd kijelenteni, hogy ez az állítás a teljes idényre vetítve igaz lesz, ha Fernando Alonso legalább a dobogóért fog harcolni az első 2023-as futamon, de az egészen biztos, hogy a silverstone-i istálló Szahírban nagyon gyors, és beleszólhat a topcsapatok dolgába.

A második szabadedzést 1:30.907-es idővel az élen záró kétszeres világbajnok 169 ezreddel előzte meg Max Verstappent és 171 ezreddel Sergio Pérezt, azaz nemhogy a Ferrariknál és a Mercedeseknél, de a hétvége előtt az első verseny toronymagas esélyesének kikiáltott Red Bulloknál is gyorsabb volt.

Fernando Alonso, Aston Martin, Bahreini Nagydíj
Alonso mindenkinél gyorsabb volt Fotó: Aston Martin F1 Team

Természetesen az üzemanyagmennyiségeket és a motorüzemmódokat továbbra sem ismerjük, és nagyon is benne van a pakliban, hogy főleg utóbbi téren vannak még eltérések a csapatok között.

A negyedik helyre közel fél másodperces hátránnyal Charles Leclerc ért oda, miközben Carlos Sainz közel hat tizedet kapott a csapattársától, és az első tízbe sem fért be. A Mercedesek közül is csak az egyik versenyzőnek, nevezetesen Lewis Hamiltonnak sikerült ez, míg George Russell a 13. pozícióban zárt.

A top 10 másik nagy meglepetésének Nico Hülkenberg szereplése bizonyult, hiszen a visszatérő német az ötödik helyre hozta be a Haast (gyanús, hogy az amerikai kiscsapat már időmérős üzemmódba használhatta az erőforrást). Hülkenberg mögött az idei autóval még csak ismerkedő Lance Stroll végzett, akinek több mint 5 tizedes lemaradása Alonsóhoz képest azzal is magyarázható, hogy a spanyol pilóta két tesztnapnyi előnyben van vele szemben.

Ahogy a versenyzők egyre inkább kezdték a határokat feszegetni, több pályaelhagyást is láthattunk, az edzés elején pedig két meleg pillanatnak is szemtanúi lehettünk: előbb Sergio Péreznek kellett nagyot fékeznie, hogy elkerülje az ütközést az egyik Ferrarival, majd a célegyenesben előző Oscar Piastri előtt lassított le Lance Stroll, ami miatt az ausztrál újonc a féktávon kellett kitérő manővert tegyen.

Piastri Cunodát előzte, amikor megjelent előtte az Aston Martin:

A tréning második felében szokás szerint megtankolt autós etapokat teljesítettek a versenyzők, amelyekből elég pontos következtetéseket lehet majd levonni a futamra nézve.

A Bahreini Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss