2024. április 20. 14:48

KezdőlapF1Óriási tömegbalesettel, 21 éve indult legutóbb ilyen korán F1-es szezon (videó)

Óriási tömegbalesettel, 21 éve indult legutóbb ilyen korán F1-es szezon (videó)

-

Emlékezetesre sikerült a napra pontosan 21 évvel ezelőtt megkezdődött 2002-es szezon nyitánya.

2002. március 3-án rendeztek legutóbb ennyire korán Forma-1-es szezonnyitót, mint az idén. Akkor Bahrein helyett (a szahíri pálya csak 2006-tól a versenynaptár része) Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődött az idény, a szurkolók azonban némileg csalódottan távozhattak az Albert Parkból, hiszen a 22 versenyzőből 8 már a rajtnál kiesett, ráadásul olyan nevek „nem élték” túl az első kanyart, mint Rubens Barrichello és Ralf Schumacher, de búcsúzott mindkét Sauber, az egyik Toyota, az egyik Jordan és az egyik BAR-Honda is. Persze azért volt, ami kárpótolhatta őket.

A rajt utáni láncreakciót az idézte elő, hogy a harmadik helyről induló Ralf Schumacher az első kanyar féktávján megtorpedózta a pole-ból elrugaszkodó Rubens Barrichellót, majd hatalmasat repült, hogy aztán az első kanyar bukóterének gumifalába csapódjon. „Ha nem lettem volna előtte, akkor sem tudott volna befordulni a kanyarba, ennyire egyszerű” – foglalta össze a történteket Barrichello, utalva arra, hogy Ralf Schumacher egyszerűen túl későn fékezett.

A német pilóta azonban másképp látta: „Versenybaleset volt. Biztos vagyok benne, hogy nem szándékosan csinálta, csak próbálta védeni a pozícióját anélkül, hogy végiggondolta volna, hogy mit csinál” – hárította a felelősséget a féktávon irányt váltó brazilra.

Miközben elöl a Williams szárnyakat kapott, hátrébb többen, köztük Nick Heidfeld és Olivier Panis is kénytelen volt kitérő manővert tenni a baleset okán elinduló fékezési hullám miatt, ám miközben azt elkerülték, hogy az előttük haladóba csapódjanak, a fűről visszatérve nem tudták kontrollálni az autójukat. Így Heidfeld Giancarlo Fisichella Jordanjét találta telibe, amely azzal a lendülettel kiütötte a mellette haladó Felipe Massát, Panis BAR-Hondája pedig Jenson Button Renault-jába csapódott, miközben hátrébb a két Toyota is ütközött.

A baleset:

Miközben mindenki arra számított, hogy piros zászlóval félbeszakítják a versenyt, és új rajt következik, a versenyirányítás csak a biztonsági autót küldte be. A döntés nem bizonyult túl népszerűnek, hiszen akkoriban a csapatok még használhattak tartalékautót, így a kiesettek zöme új rajt esetén második esélyhez jutott volna, és a nézőknek sem csupán egy igencsak megcsonkított mezőnyt kellett volna figyelnie.

Ráadásul nem sokkal később tovább fogyatkozott a létszám: miután hatalmasat csatázott Michael Schumacherrel a második helyért, Jarno Trulli a 9. körben a kettes kanyar kijáratánál falhoz csapta az autóját, majd nem sokkal ezután mindkét Arrows-t kiintették a versenyből. Heinz-Harald Frentzent azért, mert piros jelzésnél hajtott ki a bokszutcából, Enrique Bernoldit pedig azért, mert a verseny rajtja után ült át a tartalékautóba.

Később a sokáig vezető David Coulthard, valamint Jacques Villeneuve és Szato Takuma is kiesett, mindössze nyolc autó ért célba. A futamot a még a 2001-es Ferrarival rajthoz álló Michael Schumacher nyerte, miután hatalmasat meccselt a második helyen célba érő Juan Pablo Montoyával. A harmadik az első mclarenes versenyét teljesítő, a biztonsági autó beküldése után 48 másodperces bokszkiállását követően (egy törmelékdarabot kellett kibányászni a háta mögül) a mezőny végére visszaeső Kimi Räikkönen lett.

Juan Pablo Montoya, Williams, Michael Schumacher, Ferrari, Kimi Räikkönen, McLaren, Ausztrál Nagydíj, 2002
Montoya, Schumacher és Räikkönen a dobogón  Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A nap legnagyobb sztoriját azonban az ötödik helyen kellett keresni, itt ért ugyanis célba a hazai közönsége előtt debütáló Mark Webber a pontszerzésre normál körülmények között teljesen esélytelen Minardival, ami annyira feldobta Paul Stoddart csapatfőnököt, hogy még a pódiumra is felosont ünnepelni pilótájával (természetesen a hivatalos díjátadó után), amiért Max Mosley FIA-elnök később 50 ezer dollárra büntette a csapatot.

Az utolsó pontszerző hely a Toyota első F1-es nagydíján a gyártó első pontját szerző Mika Salóé lett. A finn veterán az ötödik helyet is simán elcsíphette volna, ám amikor az utolsó előtti körben a hármas kanyarban megpróbálta megelőzni a nála sokkal lassabb Webbert, ráfutott a Jenson Button autójából még az első körben kifolyt hűtőfolyadékra, és megpördült.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss