2024. április 19. 13:53

KezdőlapF1Összecsavarozott csuklójától szenvedett, alig tudott kiszállni az autóból Stroll (videó)

Összecsavarozott csuklójától szenvedett, alig tudott kiszállni az autóból Stroll (videó)

-

A várakozásokkal ellentétben Lance Strollnak mégsem kell kihagynia a Bahreini Nagydíjat, jelentette be az Aston Martin csütörtökön, ám amit a pénteki második szabadedzés után láttunk, az aggodalomra adhat okot.

A kerékpáros balesetében jobb csuklóját eltörő, majd annak műtétje után a kezében csavarokkal visszatérő Lance Stroll a Bahreini Nagydíj pénteki első szabadedzésén 17, a másodikon 28 kört tett meg, ami 12-vel kevesebb, mint a Bahreini Nagydíj versenytávja, mindezt ráadásul több részletben. Mégis, a kanadai versenyzőt úgy kellett kisegítenie a szerelőknek az AMR23-asból, annyira fájt a csuklója (az esetről készült videót ITT tekintheti meg.)

Mindez pedig több kérdést is felvet, hiszen egy esetleges balesetnél, ne adj’ isten tűzesetnél akár a versenyző életébe is kerülhet, ha nem tud a lehető leggyorsabban kiugrani az autójából. Stroll pedig nem úgy tűnt, mint aki 28 kör megtétele után minden kétséget kizáróan képes erre.

Természetesen a mezőny többi tagjához hasonlóan a kanadai pilóta is átment az FIA tesztjén, amely során mindenkinek bizonyítania kell, hogy a limitidőn belül ki tud szállni az autójából. Csakhogy ezt a tesztet a hétvége előtt végezték el, amikor Stroll még egy métert sem vezetett. Az Aston Martin pilótája csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy amennyiben úgy érezné, hogy nem áll készen, nem kockáztatna, de „percről percre és óráról órára” javul a csuklója, a szimulátorban pedig egy teljes versenytávot megtett, és nem ütközött komoly problémába, miközben elismerte, hogy azért „fáj egy kicsit” a keze.

A Bahreini Nagydíj második szabadedzésén azonban már szemmel láthatóan komolyabb gondjai voltak, mert amikor versenymérnöke megkérte, hogy másként vegye az egyes kanyart, hogy kedvezőbb pozícióból kezdhesse a kettest, Stroll közölte vele, hogy a keze miatt nem tudja megtenni ezt. A fedélzeti kamerás felvételekből pedig látszott, hogy a sérült versenyző a célegyenesben a jobb csuklóját pumpálta, majd az egyes kanyarban másként fogta a kormányt a bal kezével, vélhetően azért, hogy a jobb csuklóját kímélje. Ezen kívül a 8-as és a 10-es kanyarban is változtatott a hagyományos kormányfogáson, előbbiben a bal, utóbbiban a jobb kezével támasztva alulról a kormányt.

A második tréninget a hatodik helyen záró pilóta ugyanakkor nem tulajdonított nagy jelentőséget ezeknek a problémáknak „Óvtam a csuklómat, és úgy kicsit kényelmesebb volt [fogni a kormányt]. Egyértelműen úgy érzem, hogy képes vagyok vezetni az autót, nincs gond. Rendben vagyok, egy kicsit merev volt a csuklóm, de összességében jól éreztem magam” – idézi őt a RacingNews365.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss