2024. április 26. 18:15

KezdőlapF1Óriási csatájuk után Hamilton egy öleléssel gratulált Alonsónak Bahreinben (videó)

Óriási csatájuk után Hamilton egy öleléssel gratulált Alonsónak Bahreinben (videó)

-

Csatázott mindkét Mercedesszel és az egyik Ferrarival, majd dobogóra állt Bahreinben. Fernando Alonso volt a szezonnyitó sztárja, és úgy érzi, egy kis szerencsével ennél is többet elérhetnek az idén.

Fernando Alonso szenzációs bemutatkozáson van túl az Aston Martinnál, hiszen harmadik helyet ért el a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon. A kétszeres világbajnok ráadásul saját és autója teljesítményének köszönhetően állhatott fel a dobogóra, menet közben megelőzve George Russellt, Lewis Hamiltont és Carlos Sainzot is.

A legnagyobb csatát korábbi csapattársával és nagy riválisával, Hamiltonnal vívta, ami azt tekintve, hogy a szezon előtt gondolni sem mert rá, hogy felveheti a versenyt a Mercedesszel, mindenképpen óriási tett.

Noha egyértelműen többet remélt az idénykezdettől, és egyelőre nagyon messze van tőle, hogy ismét a győzelmekért harcoljon, a futamot végül az ötödik helyen záró Hamilton mosolyogva gratulált Alonsónak az interjúzónában, és meg is ölelte a spanyolt.

Hamilton gratulációja Alonsónak

A győzelemre is lát esélyt

„Mit műveltetek, srácok, annyira büszke vagyok rátok! Ez csodálatos!” – hangzottak Alonso szavai a csapatrádióban a leintés után.

A kétszeres világbajnok öröme abszolút érthető volt, hiszen a 2014-es szezon óta most először ült olyan autóban, amellyel normál körülmények között versenybe szállhatott a dobogóért. Pedig a rajt után nagyon nem úgy nézett ki, hogy összejöhet a pódium, hiszen Alonso az ötödikről visszaesett a hetedik helyre, miközben csapattársa, Lance Stroll nekiment.

A verseny közben a csapatrádióban kívülről igen vicces volt hallani, ahogy mérnöke, Chris Cronin nem akarja elárulni Alonsónak, hogy a csapattársa lökte meg, miközben a spanyol büntetést reklamált az őt megtorpedózó versenyzőnek. Végül egészen a leintésig titokban tartották a kétszeres világbajnok előtt, hogy Stroll ment neki.

Alonso és Hamilton csatája

„Csak hogy tudd, mi történt az első körben, a négyes kanyarban Lance próbálta megelőzni George-ot, és ahogy alávágtál Hamiltonnak, Lance nem tudott időben megállni. Egyik autó sem sérült meg, úgyhogy minden rendben” – közölte a levezető körön örülő spanyollal a mérnök, mire Alonso azzal reagált, hogy „Oké, azt hittem George [Russell] volt az.”

Ami az eredményt illeti, a 41 esztendős pilóta „szürreálisnak” nevezte, ami történt.

„Csodálatos, annyira büszke vagyok rátok. Srácok, a második legjobb autót építettétek. És mellesleg Lance a hősöm. Elképesztő teljesítmény, szép volt mindenki!” – mondta még a rádióban, utalva a két héttel biciklis balesete után a 6. helyen záró Strollra.

„Dobogón végezni az év első versenyén… Csodálatos, amit az Aston Martin véghezvitt a télen, hogy az első futamon a miénk a második legjobb autó. Ez szürreális” – nyilatkozta.

A verseny utáni sajtótájékoztatón felvetették neki, hogy milyen volt a Ferrari és a Mercedes ellen csatázni, mire elmondtam, hogy „Nyilván jó lett volna előttük maradni, és aztán kihasználni a tempót, de ma nem kezdtünk a legjobban. Előznünk kellett a pályán, és így egy kicsit izgalmasabb volt, nagyobb volt az adrenalin, az emberek és mi is élveztük.”

Az előzés a dobogóért Sainz ellen

A győzelmet sem tartja elérhetetlennek

Miután rögtön az év első futamán önerőből (persze nem tudjuk, hogy Leclerc kiesése nélkül is összejött-e volna) dobogóra állt, jogosan merül fel a kérdés, hogy Alonso a szezon további részében nyerhet-e.

„Azt mondanám, hogy igen, mert amikor harmadik vagy az első versenyen, van még 22 lehetőséged az idén. Emlékszem tavaly Kanadában, esős időmérőn az első sorba kvalifikáltunk. Bármi megtörténhet 22 versenyen eltérő körülményekkel” – mondta az FIA verseny utáni sajtótájékoztatóján.

„A lehető legjobbamat fogom nyújtani, hogy legyen lehetőségem. Talán szükség lesz némi segítségre, tavaly a topcsapatoktól a dobogóhoz is kellett. Talán az idén, ha segítenek, vagy lesz néhány kiesés elöl, vagy problémák, akkor talán többet is elérhetünk dobogónál. Reménykedjünk ebben.”

Persze már az is hatalmas szó, hogy fel tudták venni a versenyt a Ferrarival és a Mercedesszel, mert ilyesmire nem számítottak még az idén.

„Ez nyilvánvalóan tökéletes rajtja ennek a projektnek. Nem számítottunk rá, hogy ennyire versenyképesek leszünk. A cél 2023-ra az volt, hogy álljunk a középmezőny élére, és kerüljünk közel a top háromhoz. Talán még a dobogó sem volt a radaron 2023-ra, erre Bahreinben a miénk volt a második legjobb autó a Red Bull mögött.”

„Úgyhogy ez kisebb meglepetés. Hihetetlenül büszkék vagyunk, örülünk a silverstone-i gyárban elvégzett munkának, úgyhogy nagy gratuláció mindenkinek. Élvezzük ezt a pillanatot, és építkezzünk belőle egy remélhetőleg jó 2023-as szezonra, és kerüljünk egyre közelebb és közelebb a legjobbakhoz.”

Friss