2024. április 25. 10:11

KezdőlapF1Verstappen-dráma és Pérez-pole Szaúd-Arábiában, Leclerc alatt feltámadt a Ferrari

Verstappen-dráma és Pérez-pole Szaúd-Arábiában, Leclerc alatt feltámadt a Ferrari

-

Nem várt fordulatot hozott a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzése, a toronymagas esélyes Max Verstappen ugyanis csak a 15. helyen végzett, miután a Q2-ben megadta magát a Red Bullja. Ám így is az energiaitalos csapat egyik versenyzője indulhat az élről vasárnap, hiszen Sergio Pérez tavaly után az idén is megszerezte a pole-t.

A Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzése előtt mindenki elkönyvelte, hogy a szabadedzéseken szárnyaló Max Verstappent nem lehet majd megverni, és a címvédő tükörsimán megszerzi majd a pole pozíciót. A Q1 után úgy is tűnt, hogy Verstappennek nincs ellenfele, hiszen 5 tizedmásodperccel nyerte az első szakaszt a csapattársa előtt, a Q2-ben azonban mért kört sem tudott teljesíteni.

Egy kör összejöhetett volna neki, ha nem hibázik, és veszi el a gázt, de a második próbálkozása során a 10-es kanyar után igen csúnya hanghatások kíséretében megadta magát a Red Bull. A holland ugyan vissza tudott evickélni a garázsba, de még a Q2 vége előtt kiszállt az RB19-esből, és mivel értékelhető kört nem tett meg, csak a 15. helyen rangsorolták.

Verstappennek idő előtt véget ért a kvalifikáció

Mögötte a Q1-ben kieső Cunoda, Albon, De Vries, Norris, Sargeant ötös zárt. Közülük a McLaren brit pilótája és a Williams amerikai versenyzője is csak magát okolhatja ezért, Norris ugyanis nem tudott pályára lépni a Q1 végén, mert korábban lekoccolta az utolsó kanyar belső falát, amitől megsérült a kormányösszekötője. Sargeant eközben már a legelső körében olyan időt repesztett, amivel simán továbbjutott volna, ám ezt a körét törölték, mert a célegyenesben ráment a bokszutca bejárata utáni, rózsaszínnel felfestett területre, ez pedig tilos.

Az amerikai ezután még kétszer próbálkozhatott, de a második körében megpördült, a harmadikban pedig odaverte a falhoz a Williams-t, így mért kört nélkül lett utolsó.

A Q1 végeredménye:

Miután Verstappen esélyei elszálltak, Sergio Pérezre hárult a feladat, hogy megmentse a Red Bull becsületét, a mexikói pedig a Q2-ben jelezte is, hogy készen áll a feladatra, de előnye mindössze 122 ezredmásodperc volt a Q1-ben megpördülő Alonso előtt. Ami pedig ekkorra már egyértelműen látszott, hogy a Ferrarik az időmérőre feltekerték a motort, a Q2-ben ugyanis Leclerc lett a harmadik, és a kiesés elől menekülő, utolsó körével továbbjutó Sainz a negyedik. Verstappen mellett végül a két Haas és a két Alfa Romeo búcsúzott.

A Q2 végeredménye:

A Q3-ban az élmezőnyből Alonso teljesített elsőként mért kört, és mivel ezredre ugyanolyan időt ment, mint a Q2-ben, illetve néhány helyen hibázott is, látszott, hogy van még az Aston Martinban. Ezt végül a második mért körében a spanyol ki is hozta az AMR23-asból, és a már az első körével pole pozíciós időt elérő Péreztől 465 ezredmásodperccel elmaradva behozta az autót a harmadik helyre.

A mexikóihoz a legközelebb Charles Leclerc került, de hiába maradt el mindössze 155 ezreddel a Red Bull idejétől, a 10 helyes rajtbüntetése miatt csak a 12. helyről kezdheti majd a versenyt, azaz Pérez mellől Alonso indulhat az első sorból.

A negyedik helyre, azaz a harmadik rajtkockába a Sainzot legyőző George Russell ért oda, aki a Q3-ban három és fél tizedet adott adott a csupán a 8. időt autózó (és 7. rajtkockát megszerző) Lewis Hamiltonnak. Lance Stroll a hatodik lett a másik Aston Martinban, míg a két Alpine a 7. és a 10. időt futotta, a Q3-ig menetelő Oscar Piastri pedig 9. lett, ami 8. rajtkockát ér neki a versenyre.

A Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

Friss