2024. április 25. 16:19

KezdőlapF1Odalett Hamilton magabiztossága - „nyomorúságos" a helyzet

Odalett Hamilton magabiztossága – „nyomorúságos” a helyzet

-

Lewis Hamilton három és fél tizedmásdoperccel és négy hellyel végzett csapattársa mögött a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzésén, majd elmondta, hogy jelenleg egyszerűen tehetetlen, és nem tudja, miként lehetne kellően magabiztos a 2023-as Mercedesben.

Felemás időmérőt zárt a Mercedes Szaúd-Arábiában, hiszen egyrészt elégedettek lehetnek azzal, hogy George Russell a negyedik időt autózta, és Charles Leclerc büntetésének köszönhetően a harmadik helyről kezdheti meg a vasárnapi versenyt, másrészt viszont Lewis Hamilton közel három és fél tizedmásodperccel elmaradt tőle, és csak a nyolcadik helyen zárt.

A hétszeres világbajnok esetében ráadásul különösen aggasztó, hogy nem nagyon tudja, mit kellene tennie ahhoz, hogy gyorsabb legyen, elmondása szerint ugyanis a hátránya annak köszönhető, hogy nem tud eléggé eggyé válni az autóval, és az hatással van a magabiztosságára.

„Nem, nem igazán, nem mondanám ezt – nyilatkozta Hamilton arra a kérdésre, hogy a frusztráltságát tükrözte-e az időmérő. – Az autó ott van, ahová tartozik, George remek munkát végzett, ott van a második sorban, szóval az autó nyilvánvalóan működik, és én csak egyszerűen nem érzem úgy, hogy eggyé váltam volna ezzel az autóval. Mindegy, mit csinálok, mindegy, min változtatok, nem tudom visszaszerezni a magabiztosságom.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Szaúd-arábiai Nagydíj
Hamilton nem találja a közös hangot a W14-essel Fotó: LAT Images

„Valószínűleg ismét elrontottuk a beállításokat, de igen, ma csak küszködtem az autóval – ecsetelte a Viaplay-nek a 38 esztendős pilóta. – A harmadik szabadedzés sokkal jobb volt, de az időmérőn egyszerűen csak nem tudtam működésre bírni az autót.”

„Küszködtem, hogy kisajtoljam a teljesítményt a kocsiból… A gyors kanyarokban kissé alulkormányzott volt. Kicsit más [a beállítás Russelléhez képest], van egy két eltérés.”

Arra a kérdésre, hogy a versenyen jobb lesz-e a helyzete, Hamilton nem túl bizakodóan csak annyit mondott: „Arra nem vennék mérget…”

A Mercedes veteránja a Viaplay-nek a jelenlegi helyzetet így foglalta össze: „Ez nyomorúságos. Abszolút mindent beleadok, minden nap a lehető legtovább maradok a pályán, a lehető legjobban felkészülök, majd beülök az autóba, és nem tudok eggyé válni vele. Őszintén nem tudom, hogy mit mondjak. Holnap megpróbálok javítani. Az egy új nap, és mindent beleadok majd.”

A szektoridőkön látszott, hogy Hamilton a gyors kanyarokkal tűzdelt első szektorban bukta a legtöbbet csapattársához képest, ami Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint nem véletlen. „Mindketten más versenyzők és egy bizonyos módon viselkedő autóra van szükségük ahhoz, hogy gyorsak legyenek. Amennyi időt Lewis eltöltött az autóban ebben a szezonban, még nem adta meg neki a szükséges visszajelzéseket ahhoz, hogy a határokat tudja feszegetni. Ha nem érzed jól magad az autóban, az első szektorban soha nem leszel gyors, és ezt most láthattuk. Minden az első szektoron múlt.”

„George magabiztosabb az autóban az első szektorban. Rajtunk múlik, hogy mindkettejüknek jobb autót adjunk annak érdekében, hogy előrébb törjenek” – nyilatkozta az osztrák üzletember.

George Russell, Mercedes, Szaúd-arábiai Nagydíj
Russell három és fél tizedet adott Hamiltonnak a legjobb Q3-as körükben Fotó: Jiri Krenek

Russell megcélozza a dobogót

A fiatalabbik brit esetében kézzel fogható az előrelépés Bahreinhez képest, így Russell arra készül, hogy a versenyen elcsípje legalább a harmadik helyet.

„Egyértelműen harcban lehetünk a dobgóért. Szorosnak tűnik az Aston Martinnal, a Ferrari pedig talán egy-két tizeddel gyorsabb nálunk, de mindkettejük elől rajtolunk, ezért nincs oka, hogy miért ne lehetnénk harcban a dobogóért. Szerintem Max [Verstappen] elég kényelmesen át fog vágni a mezőnyön, hacsak nem történik valamilyen incidens, ami feltartja. De rámegyünk a dobogóra.”

„Jól éreztem magam itt, az autót jó volt vezetni. Jelenleg nem ez a gyengénk, hanem az általános leszorítóerő hiánya. Rengeteget dolgoztunk az előző verseny óta, én is elmentem a gyárba szimulátorozni, és azért vagyok leginkább elégedett, mert ez a kemény munka megmutatkozik a teljesítményben. De természetesen tudjuk, hogy bőven van még dolgunk.”

„Keményen kell dolgoznunk, és a megfelelő állapotba hoznunk az autót. Rengeteg jó eszközünk van, jó a szimulátorunk, jók az embereink, és az elmúlt két hétben, valamint a ma reggel elvégzett munkával igazán jó pozícióba kerültünk.”

Friss