2024. április 28. 20:06

KezdőlapF1Az FIA nem csak Alonso büntetésénél művelt érthetetlen dolgot Szaúd-Arábiában

Az FIA nem csak Alonso büntetésénél művelt érthetetlen dolgot Szaúd-Arábiában

-

Az FIA nem volt a helyzet magaslatán a Szaúd-arábiai Nagydíjon: utólag indokolták meg, miért kellett beküldeni a biztonsági autót egy olyan esetnél, ami ránézésre ezt egyáltalán nem indokolta.

Utcai pályáról lévén szó, Dzsiddában eleve nagy az esélye annak, hogy a versenyen lesz legalább egy biztonsági autós fázis, ám a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíjat simán megúszhatták volna enélkül a pilóták és a csapatok. Ám az FIA sokak megrökönyödésére a 18. körben mégis pályára küldte a Safety Cart, reagálva Lance Stroll megálló Aston Martinjára.

Eleinte a tévénézők nem láthatták, hogy Stroll hol parkolta le az AMR23-ast, ám ahogy a kanadai pilótát mutató fedélzeti kamerás képet felváltotta egy külső felvétel, nyilvánvalóvá vált, hogy az Aston Martin nemhogy a pályán, de még a bukótérben sincs, Stroll ugyanis kikormányozta azt a szalagkorlát megnyitásán. Így az eset legfeljebb virtuális biztonsági autós fázist tett volna indokolttá, ehelyett bejött a Safety Car, megkönnyítve többek között a két Red Bull dolgát.

A futam közben Martin Brundle, a Sky Sports, valamint David Coulthard, az F1 TV kommentátora is azon a véleményen volt, hogy bár mindennél fontosabb a biztonság, ez bizony túlzott óvatosság volt az FIA részéről. Ám utólag a szövetség közleményéből kiderült, hogy minek volt köszönhető az utcai Mercedes megjelenése.

„A kezdeti kameraállásokból nem volt egyértelmű, hogy az autó hol állt meg, ennélfogva, mint legbiztonságosabb opció, pályára hajtott a Safety Car” – szólt az FIA közleménye.

Magyarán: a versenyirányítás nem látta, hogy hol állt meg Stroll (miközben a szemfülesek már a közvetítésbe elsőként bevágott fedélzeti kamerából kiszúrhatták, hiszen a kép bal oldalán látszott a szalagkorlát megnyitása), és érdekes módon a számos rendelkezésére álló kamerakép sem volt elegendő ahhoz, hogy megállapítsa az Aston Martin helyzetét, ezért inkább, biztos, ami biztos alapon a biztonsági autó beküldése mellett döntött.

Friss