2024. március 29. 07:43

KezdőlapF129 éves F1-es autót törtek rommá az Ayrton Sennáról elnevezett sikánban (fotó)

29 éves F1-es autót törtek rommá az Ayrton Sennáról elnevezett sikánban (fotó)

-

Ripityára törte a család tulajdonában levő Forma-1-es autót a többek között F1-es gépeket is felvonultató Adelaide Motorsport Festival egyik résztvevője, de szerencsére ép bőrrel megúszta a balesetet.

Öt éves szünetet követően az idén ismét megrendezik Ausztráliában az Adelaide Motorsport Festivalt, egy, a korábbi F1-es pálya egy részén zajló autós rendezvényt, amelyen többek között korábbi Forma-1-es autók is részt vesznek.

Köröz a három napos rendezvényen többek között két 1985-ös Ferrari 156/85 (az egyiket ráadásul Stefan Johansson vezeti, aki 1985-ben is a Scuderia pilótája volt), két 1989-es Brabham-Judd, egy 1986-os Benetton-BMW és egy 1989-es Leyton House is, de összesen 13 F1-es gép vonul fel (a teljes nevezési lista ITT található) további 23 különböző formaautó, és ennél sokkal több GT-autó, túraautó, utcai Ferrarik, McLarenek, elektromos és driftautók, Porschék, NASCAR-autók, V8-as Supercarok és még megannyi gépcsoda mellett.

Elképesztő a felhozatal

Hogy mekkora lehet a teljes mezőny értéke, az gyakorlatilag felbecsülhetetlen, de külön-külön is egy vagyont érő autókról van szó, így nem olcsó az az 1994-es Footwork-Arrows FA15-ös sem, amellyel 29 évvel ezelőtt Christian Fittipaldi és Gianni Morbidelli versenyzett.

A piros festést kapó gépet a 29 esztendős Josh Kean – a család tulajdonában van a kocsi – vezette az esemény második napján az egyik bemutató alkalmával, amikor helyszíni jelentések szerint a Senna-sikánban (ez volt az egykori F1-es pályán az első két kanyar) meghibásodott a Cosworth V8-as motorja, az ebből eredő tapadásvesztés pedig jókora balesetet eredményezett.

A Speedcafe szerint már a korábbi körökben is füst szállt fel a motorból a Victoria Parkban fekvő pályán, volt tehát előjele a balesetnek, amelyben szerencsére senki sem sérült meg, az autó alatt keletkezett, majd a fűre is átterjedő tüzet pedig gyorsan sikerült megfékezni.

Ennyi maradt a Footworkből:

Footwork, Adelaide Motorsport Festival
Forrás: Adelaide Motorsport Festival live stream

Az Ausztrál Nagydíjat 1985 és 1995 között 11 alkalommal rendezték meg Adelaide-ben, mielőtt 1996-tól átköltözött Melbourne-be. Az utolsó versenyt Damon Hill nyerte a Williamsszel, de nem ez volt a legemlékezetesebb futam a Victoria Parkban. 1991-ben például itt rendezték azt a versenyt, amely a 2021-es Belga Nagydíjig minden idők legrövidebb F1-es futamának számított, de 1989-ben is káoszfutamnak adott otthont a pálya, 1994-ben pedig itt nyerte botrányos körülmények között első világbajnoki címét Michael Schumacher.

31 éve: az F1 semmibe vette Senna, Mansell és a többiek életét


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss