2024. április 20. 15:54

KezdőlapF1Íme a gokart, ami félelmetesebb egy 80-as évekbeli F1-es autónál (videó)

Íme a gokart, ami félelmetesebb egy 80-as évekbeli F1-es autónál (videó)

-

A világ leggyorsabb gokartjaival száguldozni már tényleg olyan, mintha az ember egy vérbeli versenyautót vezetne. Vagy még jobb.

Scott Mansell (nincs rokoni kapcsolatban Nigel Mansell-lel) korábbi brit autóversenyző és YouTuber nemrég videót tett közzé arról Overdrive nevű YouTube-csatornáján, ahogy műsorvezetőtársával, Callum McIntyre-rel kipróbálnak egy olyan gokartot, amelyről a korábbi F1-es autókat is vezető Mansell kijelentette: félelmetesebb a 80-as évek turbós F1-es szörnyetegeinél.

A kísérlethez egy divízió 1-es superkart-csapatot hívtak segítségül, és egy napra kibérelték az angliai Northamptonshire-ben fekvő Rockingham Speedway-t, majd Mansell és McIntyre is kipróbálta a nagyjából 100 lóerős (74,5 kW), és versenyző nélkül mindössze 145 kg-os szörnyeteget, amelynek teljesítmény-súly aránya 695 lóerő, ami jobb, mint a McLaren 800 lóerős hiperautójának, a McLaren Sennának, vagy bármely jelenlegi versenysorozatban használt GT3-as autónak.

Hogy ez a valóságban mit jelent az áttétlezéstől függően 100 km/h-ra kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsuló, 230 km/h fölötti csúcssebességre is képes gokart esetében, azt a videó remekül szemlélteti. McIntyre nem is jutott túl megpördülés nélkül az első kanyaron, a gokart tulajdonosa pedig azt tanácsolta neki, hogy amíg hidegek a gumik, a kanyarokban ne is adjon gázt egészen addig, amíg egyenesbe nem ér.

McIntyre úgy írta le a gokart vezetésének élményét, mintha beült volna egy F1-es motor belsejébe, miközben még Mansellt is annyira elöntötte az adrenalin, hogy nem nagyon tudott összeszedett lenni, miután kiszállt a gokartból. Amikor pedig megkérdezték tőle, hogy ez-e a legijesztőbb dolog, amit valaha vezetett, azt felelte: „Igen. A 80-as évek eleji F1-es autók is eléggé ijesztők voltak, de ez ijesztőbb.”

És hogy milyen versenyezni a superkartokkal. Ilyen:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss