2024. április 29. 06:16

KezdőlapF1Már ünnepelni sem szabad - évtizedes tradíciónak vetnek véget az F1-ben

Már ünnepelni sem szabad – évtizedes tradíciónak vetnek véget az F1-ben

-

Szinte eggyé vált a Forma-1-gyel a versenyek végén látott tradicionális ünneplés, amely során a győztes csapat szerelői és egyéb tagjai a bokszutcát a célegyenestől elválasztó kerítésre felmászva integetnek a célba érő versenyzőjüknek. Na, ilyesmit többet nem fogunk látni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) újabb szigorítást léptet életbe. Ezúttal egy évtizedes hagyományt adnak át a múltnak vele, az Ausztrál Nagydíjtól kezdve ugyanis büntetés fog járni azért, ha valaki felmászik a bokszutca kerítésére. Az FIA Nemzetközi Sportkódexének erre vonatkozó pontjában leírtakra utalva mindezt Niels Wittich, az F1 versenyigazgatója emelte ki szokásos futamhétvége előtti jegyzetében.

Max Verstappen, Red Bull, Bahreini Nagydíj
A Verstappent ünneplő Red Bull-szerelők a Bahreini Nagydíjon Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az ilyesmi persze eddig is tilos volt, de a szabályalkotók szemet hunytak felette akkor, amikor a csapatok a versenyek végén a futamot megnyerő pilótájukat ünnepelve tették meg ezt. A szabály ugyanis kimondja, hogy „a csapat tagjai csak közvetlenül azelőtt léphetnek be a bokszutcába, hogy dolgozniuk kell egy autón, és amint a munka befejeződött, el kell hagyniuk azt.”

Emellett az is olvasható benne, hogy „a csapattagoknak tilos bármikor is felmászni a bokszutca falának törmelékfogó kerítésére, és bármely csapatot, amely megszegi ezt a szabályt, jelenteni fogják a felügyelőknek.”

A helyzet tehát hasonló, mint a tűzálló alsóneműk és fémékszerekre vonatkozó szabály esetében. Azaz az FIA nem új szabályt vezet be, hanem szigorúbban fogja betartatni az eddig is érvényben levő regulákat, aminek oka az, hogy a Red Bull és az Aston Martin szerelői a Szaúd-arábiai Nagydíjon és a Bahreini Nagydíjon is felmásztak a bokszutcai kerítésre.

Hogy a jövőben milyen büntetést kaphat az a csapat, amelynek tagjai mégis így ünnepelnek, a felügyelőkön múlik, de nem valószínű, hogy egy ilyen eset befolyásolná a futam végeredményét, így inkább pénzbüntetést alkalmazhatnak, ami a költségplafon miatt természetesen ugyanúgy érzékenyen érintheti az istállókat.

Fernando Alonso, Aston Martin, Bahreini Nagydíj
Az Alonsót ünneplő Aston Martin-szerelők Fotó: Aston Martin

Az Autosport úgy tudja, hogy a kerítés megnyitásain (amelyek azért vannak, hogy a versenyzőknek futam közben be tudják lógatni az információs táblát) továbbra is ki lehet majd hajolni az ünnepléshez addig, amíg ez biztonságos és nem teremt extrém helyzeteket, a kerítésre mászás szigorítására pedig azért volt szükség, mert akár halálos balesetet is okozhat, ha egy ember a futamok végén gyakran a bokszfal mellett elszáguldó autó elé esik, mint ahogyan az is, ha valamilyen tárgyat ejt be, ami eltalálja a versenyzőt.

Hogy a jövőben lesznek-e, akik megfeledkeznek magukról, és ugyanúgy felmásznak a kerítésre, azt legkorábban az Azeri Nagydíjon látjuk meg, Melbourne-ben ugyanis kerítés helyett plexifal van a bokszutca és a célegyenes között, hogy a lelátón ülő nézők jobban lássák, ami a bokszban történik.

Friss