2024. május 04. 10:03

KezdőlapF1Felsejlett a 22 évvel ezelőtti halálos baleset emléke - megsérült egy néző...

Felsejlett a 22 évvel ezelőtti halálos baleset emléke – megsérült egy néző Ausztrál Nagydíjon

-

Megsérült egy néző a vasárnapi Ausztrál Nagydíjon, amikor Kevin Magnussen balesete után eltalálta egy törmelékdarab.

22 évvel ezelőtt halálos balesettel indult a Forma-1 2001-es szezonja, miután Jacques Villeneuve és Ralf Schumacher összeütközött az Ausztrál Nagydíjon, az óriásit bukó kanadai autójáról leszakadó kerék pedig eltalálta Graham Beveridge pályabírót. Szerencsére most ilyen súlyos eset nem történt az Albert Parkban, ám mint utólag kiderült, Kevin Magnussen kettes kanyarban falat lekoccoló Haas-Ferrarijának egyik alkatrésze most is eltalált egy nézőt.

A dán pilóta a verseny hajrájában szélesítette ki annyira az ominózus kanyart, hogy az autója jobb hátsó kerekét a falhoz csapta, amitől az rögtön darabjaira robbant, a futómű egy része pedig a pályáról kirepülve mély vágást ejtett az egyik néző karján, de szerencsére a férfinek ennél komolyabb baja nem esett.

Magnussen balesete:

„Véletlen egybeesés, hogy az egyik mérnök alkalmazottunk ott volt és látta, az elmondásából pedig kiderült, hogy a kerékből származó karbon darab nagyjából 20 méter magasra repült fel a levegőbe, majd ahogy leesett, elvágta az úriember karját – idézi az Autosport Andrew Westacottot, az Ausztrál Nagydíj promóterét. – Az embereink tisztában voltak a történtekkel, de ijesztő egyszeri esetről van szó, mert ezeket a törmelékfogó kerítéseket nem feltétlenül lehet 20 méter magasra csinálni.”

Westacott kiemelte, hogy a pálya kerítései teljesen szabályosak voltak, de azért megvizsgálják, hogy az ilyesmi miként lenne elkerülhető a jövőben.

„A törmelékfogó kerítések a világon mindenhol ugyanolyan magasak, megfelelünk az FIA szabályainak, de mint a motorsport minden területén, mi is megbeszélést tartunk az események után, és megnézzük, hogy min lehetne javítani. Remélem, hogy a fickó rendben van. Ez emlékeztető arra is, hogy a biztonság mindennél fontosabb, ha a Forma-1-ről van szó.”

A közösségi médiának hála megtudhattuk, hogy egy Mercedes-drukker, Will Sweet volt a megsérült drukker, és még a Haas futóművének darabját sem tehette el emlékbe, azt ugyanis egy vagy több másik néző lenyúlta tőle. Sweet a 3AW rádiónak azt mondta az esetről, hogy szerencsésnek érzi magát, mert „ha más szögben talál el, annak borzasztó következményei lehettek volna.”

A verseny promóterének vezetője emellett szót ejtett arról is, hogy a futam utolsó körét követően nézők hatoltak be a pályára a célegyenes végén. Mint arról korábban írtunk, a verseny felügyelői emiatt be is rendelték a promóter képviselőit, majd az eset kivizsgálását rendelték el tőlük, illetve az esetleges további intézkedések céljából továbbították az ügyet az FIA Motorsport Világtanácsnak.

Döbbenetes felvételek – tragédiával is végződhetett volna az Ausztrál Nagydíj

„Miként azt a szurkolók is tudhatják, a grand prix-versenyzésben megszokott, hogy a verseny után kontrollált –  és itt hangsúlyoznám a kontrollált szót – módon belépést biztosítunk a nézőknek a pályára. Ezt láthatjuk Monzában, láthatjuk itt és sok más versenyen világszerte.”

„Sajnos a menetirány szerinti jobb oldalon, a célvonal után és az első kanyar előtt néhány száz méterrel emberek ellenőrizetlenül behatoltak a pályára, és a fűsávra, valamint az aszfaltra mentek. Én és a szervezésért felelős általános menedzserem találkoztunk az FIA-val és a felügyelőkkel tegnap este. A felügyelők helyes módon vizsgálatot fognak folytatni a történtek miatt” – ecsetelte Westacott.

„Minden évben azon dolgozunk, hogy lehetővé tegyük a szurkolóknak a pályára való belépést a verseny vége után. Ez egyértelműen megszegte a nagyon szigorú protokollt, egy olyan protokollt, amelyet minden évben fejlesztettünk és javítottunk. És egy olyan protokollt, amellyel kapcsolatban [minden évben] leülünk az ausztrál motorsport-szövetséggel és azokkal, akik a biztonságért felelnek, valamint Victoria állam rendőrségével, és nemcsak az asztalnál beszélünk erről, hanem a pályán is szimuláljuk ezeket a folyamatokat.”

A promóter reméli, hogy a vizsgálatot követően nem fogják megtiltani nekik, hogy a jövőben beengedjék a nézőket a pályára a versenyek után.

„Remélem, hogy nem lesz tiltás, és nem gondolom, hogy lennie kell. Világos, hogy vannak elsődleges, másodlagos és harmadlagos fizikai védelmi vonalak, és vannak személyek, akik felügyelik ezeket” – magyarázta, majd arra utalt, hogy meg kell nézniük, min változtathatnak a jövő évi versenyre, és elismerte, hogy „ami történt, egyértelműen nem jó.”

Friss