2024. május 05. 09:25

KezdőlapF1Coulthard nekiment Schumachernek, és még 20 évvel később is őt okolta az...

Coulthard nekiment Schumachernek, és még 20 évvel később is őt okolta az ütközésért (videó)

-

Emlékezetes ütközés színesítette a mai napig utolsó versenyt Argentínában az akkori mezőny két élmenője között.

Ezen a napon, 1998. április 12-én rendezték a mai napig utolsó Argentin Nagydíjat. A versenyt a szezon első két futamát megnyerő McLaren uralmát megtörő Michael Schumacher fejezte be az első helyen, noha az 5. körben majdnem véget ért számára a futam, hiszen összeütközött David Coultharddal.

A Ferrari kétszeres világbajnoka a második helyről rajtolt, majd visszaesett Mika Häkkinen mögé, de mivel két kiállásos stratégián volt a McLaren egy kiállásával szemben, jóval nagyobb tempóra volt képes az Ezüstnyilaknál. Ezt kihasználva hamarosan elment a finn mellett, majd az 5. körben a 8-as kanyarban beszúrt a magát elfékező, az ideális ívről lecsúszó skót mellé, Coulthard azonban ráhúzta a kormányt, amitől a két autó összeért, a McLaren versenyzője pedig megpördült.

Mindketten folytatni tudták, Coulthard a hatodik helyen ért célba, míg a győzelmet Schumacher szerezte meg annak ellenére, hogy az ütközésben megsérült a Ferrari, a verseny hajrájában pedig egyszer leszaladt a pályáról, és a szervizúton kellett visszatérnie.

Az ütközés:

„Mérges voltam. Mindössze egy pontot szereztem egy olyan hétvégén, ami tíz pontot (ennyi járt akkor a győzelemért – a szerk.) is hozhatott volna nekem, ezt pedig nehéz volt lenyelnem. Nem hiszem, hogy helyet kellett volna hagynom neki, és a versenyzőknek néha engedniük kell, különben ütközés lesz a vége. Gyanítom, ez a fajta agresszió szükséges a győzelmekhez, ezen a napon ez pedig győzelmet ért neki” – nyilatkozta utólag Coulthard.

Nem meglepő módon Schumacher más véleményen volt. „David kicsit szélesre futott, de amikor rámentem a résre, becsukta az ajtót és nem hagyott helyet. Nem akartam elvenni a gázról a lábam, mert ott volt az esély. Az autó megsérült, és utána nem volt jó érzés vezetni, de éppen elegendőnek bizonyult.”

Coulthard helyzetértékelése egyértelműen hibás volt, de ezt még be lehetett volna tudni annak, hogy a futam után dolgozott benne az adrenalin. Ám azt már nehezebb magyarázni, hogy az eset után 21 évvel, az F1 által 2019-ben közzétett videóban is úgy vélte, Schumacher hibázott.

Az F1-es pályafutását 2008-ban befejező versenyző a videóban a Schumacher elleni rivalizálásáról beszélt – aminek kétségtelenül az argentínai verseny után négy hónappal rendezett Belga Nagydíj a legsötétebb epizódja (Schumacher a szakadó esőben az élen haladva találta telibe az előtte az ideális íven lelassító vetélytársát) –, és felelevenítette a Buenos Aires-ben történt esetet.

„Ez a verseny katalizátora volt a megértésének, hogy Michael mennyire kemény tud lenni a pályán. Mondtam neki, hogy a pálya mellett voltál, amikor nekem jöttél, ő pedig közölte, hogy »Nem, nem voltam, a kerékvetőn voltam a kanyarcsúcsponton.« Úgyhogy kinyomtattam a televíziós felvételből egy képet, ami megmutatta, hogy az autójának a fele a füvön volt az összeérés pillanatában. Odaadtam neki és közöltem: megmondtam, hogy nem voltál a pályán.”

Embed from Getty Images

Hogy Coulthard a felvételek megtekintése után miért gondolta úgy, hogy Schumacher a füvön haladva ment neki, az teljes rejtély, hiszen egyértelműen látszik, hogy a Ferrari jobb oldali kerekei a kerékvetőt érintik akkor, amikor a skót ráhúzza a kormányt a mellette levő Schumacherre, a német pilóta pedig csak az ezt követő jobbra kormányzás után hajtott rá két kerékkel a fűre.

A mai szabályok mellett Coulthard alighanem büntetést kapott volna, 1998-ban azonban versenybalesetnek minősítették a történteket.

Friss