back to top
2024. május 07. 23:03

KezdőlapF1Brutális kanyartempó - szemléletes videón, ahogy 260-nál váltanak irányt a modern F1-es...

Brutális kanyartempó – szemléletes videón, ahogy 260-nál váltanak irányt a modern F1-es autók

-

Az Ausztrál Nagydíj leggyorsabb kanyarkombinációjában állva jön át igazán, hogy milyen elképesztő kanyarsebességre képesek napjaink F1-es autói.

Noha a modern televíziós közvetítések és a nagyfelbontású képernyők már sokkal jobban visszaadják azt, hogy milyen élőben nézni, ahogy egy Forma-1-es autó a határon táncolva száguld körbe a versenypályán, azért még mindig nem pótolja semmi teljesen azt, ha az ember ténylegesen ott áll a kerítés mögött. Így aztán az alábbi videó sem fogja, de a nézőpontja mindenképpen érzékletesen szemlélteti, hogy milyen elképesztő erőhatások lépnek fel a leggyorsabb kanyarokban, és milyen szürreális látvány tárulhat azok szeme elé, akik jegyet vesznek egy versenyhétvégére.

A Redditre posztolt nézői videó két héttel ezelőtt, az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén készült a melbourne-i pálya leggyorsabb kanyarkombinációjában. A 9-es és a 10-es kanyarból álló ultragyors szakaszhoz autótól és beállítástól függően 320 km/h körüli tempóban érkeztek meg a versenyzők nyitott DRS-sel, a legjobbak pedig akár 260 km/h-s tempóval is képesek voltak bevenni a 9-es, és 250 km/h fölötti sebességgel a tizes kanyart.

Noha az új generációs autók nagy sebességnél tudják a legjobban kamatoztatni a szívóhatást, azért az előző szabályrendszer utolsó éveinek kanyartempóit még nem érték el, ám így is döbbenetesen gyorsan száguldottak át a melbourne-i aszfaltcsík ezen részén. A videón jól megfigyelhető az is, hogy mekkora terhelésnek voltak kitéve a gumik a gyors irányváltás során, illetve az is, hogy bármennyire is merevek az F1-es felfüggesztések, azért ilyen terhelés mellett jól láthatóan összenyomódnak.

Íme:

Friss