2024. április 24. 15:35

KezdőlapF1A Mercedes pilótája azt hitte, ha a pályán jó, a közúton is...

A Mercedes pilótája azt hitte, ha a pályán jó, a közúton is az – balhé lett a vége

-

Apja mesélt el egy történetet George Russellről, amiből kiderült, hogy a Mercedes 25 esztendős versenyzője sem mindig volt a felkészültség mintaképe.

George Russellről már azelőtt nyilvánvaló volt, hogy fiatal korához képest rendkívül érett, hogy bemutatkozott volna a Forma-1-ben, ezt pedig egy-két kisiklástól eltekintve azóta is többször bizonyította. A Mercedes által támogatott, majd 2022-ben a gyári istállójába előléptetett versenyzőről közismert, hogy remek viszonyt ápol a Power Point-tal, hiszen ifjú titánként előbb Toto Wolffot, majd a Williams legendás csapatfőnökét is saját prezentációval igyekezett meggyőzni arról, hogy ő a jó választás.

Azaz Russellről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy ne fektetne rengeteg munkát már fiatal korától kezdve abba, hogy mindent kihozzon a lehetőségeiből. Vele is előfordult azonban egyszer, hogy valamit félvállról vett, aminek aztán meg is lett a következménye.

„Csak egyetlen alkalom volt, amikor George nem tette bele valamibe az erőfeszítést, és elég nagy zűrzavar kerekedett belőle – idézte fel Steve Russell, George édesapja a The Times-nak. – 17 évesen megbukott a forgalmi vizsgán, mert azt gondolta, elég lesz az, hogy a pályán remek versenyző. Füstölögve jött haza, hogy a vizsgabiztos tévedett. Ezután vissza kellett mennünk a vizsgaközpontba King’s Lynnben, hogy George kérdőre vonhassa, aminek nem lett jó vége.”

George Russell, Ausztrál Nagydíj, Mercedes
A jogsi megszerzése nem ment simán  Fotó: Jiri Krenek

Russellnek tehát alighanem újra le kellett vizsgáznia, ami jó tanulópénz lehetett neki a jövőre nézve, miközben természetesen a versenypályán sem mindig volt makulátlan a teljesítménye. „Amikor jól vezettem, ünnepeltünk és remek volt a hangulat, de mivel mindenki olyan sokat fektetett ebbe érzelmileg és pénzügyileg, amikor rossz hétvégém volt, a hangulat is rossz volt” – emlékezett vissza.

A 25 esztendős versenyző ezután kitért arra, hogy akárcsak Max Verstappennel Jos, az ő apja is szigorú volt vele, ha a dolgok nem úgy mentek, ahogyan elvárta.

„Apa mindig kemény volt azokkal, akiket szeretett. Fiatal gyerekként ezzel nehéz volt megbirkózni. A nyomás pedig nem csak rám, hanem az egész családra hatással volt. Éreztem magamon az elvárás és a hibák súlyát. Ma már megértem, hogy amikor buta hibát követtem el és kicsúsztam, apa miért gondolhatta, hogy »mi a francért csinálom ezt?« A belét is ki kellett dolgoznia, hogy támogathassa a versenyzésemet, úgyhogy, ha nem fektettem bele elég energiát, az nehéz lehetett neki.”

A keménység végül itt is elérte a célját, hiszen bár Russell még nem világbajnok, így is eljutott az F1 egyik topcsapatába, ahol minden szempontból méltó ellenfele a sportág legeredményesebb versenyzőjének.

Friss