back to top
2024. május 17. 18:20

KezdőlapF1Rosberg elárulta nagy félelmét - ezért vonult vissza, miután legyőzte Hamiltont

Rosberg elárulta nagy félelmét – ezért vonult vissza, miután legyőzte Hamiltont

-

Nem csak az késztette visszavonulásra Nico Rosberget, hogy úgy érezte, nem tud továbbra is mindent alárendelni Lewis Hamilton legyőzésének.

Nico Rosberg több mint 6 évvel ezelőtt mindenkit sokkolt, amikor újdonsült világbajnokként bejelentette a visszavonulását. A sisakot mindössze 31 évesen szögre akasztó német ezután többször elmondta, hogy egyszerűen nem érezte úgy, hogy képes a folytatásban is akkora áldozatot hozni, amekkorát utolsó idényében. Ám most a Men’s Health magazinnak egy másik okról is beszélt.

„Attól féltem, hogy egy ponton nem leszek elég jó, és egyetlen csapat sem akar majd engem. Én akartam eldönteni [hogy mikor fejezem be] – árulta el, majd hozzátette, a világbajnoki cím megnyerésekor úgy érezte, hogy „ez minden, amit tehetünk, ez tökéletes, itt a vége.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton, 2016, Brazil Nagydíj
A 2016-os Brazil Nagydíj után  Fotó: Daimler AG

Az F1-ben 2006 és 2009 között a Williams, 2010-től 2016-ig pedig a Mercedes színeiben versenyző, a sportágnak vb-címe mellett 23 győzelemmel, 57 dobogós helyezéssel, 30 pole pozícióval és 20 leggyorsabb körrel a tarsolyában hátat fordító versenyző tehát nem akart arra a sorsra jutni, amire sok elismert pilóta jutott már, köztük az utóbbi évtizedekből olyan nevek, mint Rubens Barrichello, Jacques Villeneuve vagy Ralf Schumacher.

Ám miközben ezt a helyzetet elkerülte, a visszavonulása olyan problémákat hozott a felszínre, amelyekkel a legtöbb, pályafutását befejező élsportolónak szembe kell néznie.

„Bizonyos módon feladtam az identitásomat. Az életemben minden a versenyzésről szólt, a szerelőim, a mérnökeim, a csapattársaim, még a szociális környezetem is. Hogy mindezt egy csapásra a nullára redukálom, nagy sokk volt. Aztán ott volt a függőség a siker és az elismerés iránt. Soha nem tettem fel magamnak a kérdést, hogy milyen egyéb dolog iránt vagyok szenvedélyes, mindig csak a következő verseny létezett.”

Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes, Magyar Nagydíj, 2016
Rosberg Hamilton előtt a Hungaroringen, 2016-ban  Fotó: Daimler

Idővel aztán sikerült beilleszkednie az új életébe, és több új feladatba is belevágott. Manapság az Extreme E-ben csapatot futtat (és Lewis Hamilton csapata ellen is versenyez), a Sky Sports szakértőjeként rendszeresen feltűnik a paddockban, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos projektekben is részt vesz. És bár egy címe pont hattal kevesebb, mint amennyit a 2016-ban általa legyőzött Lewis Hamilton eddig elért, könnyen lehet, hogy Rosberg lesz az egyetlen versenyző a történelemben, aki csapattársként úgy győzte le a britet, hogy azzal világbajnok lett.

Friss