2024. április 24. 20:14

KezdőlapF1Pérez nyerte az év első sprintjét, Verstappen dühöngött, majd „f*szfejnek" nevezte Russellt

Pérez nyerte az év első sprintjét, Verstappen dühöngött, majd „f*szfejnek” nevezte Russellt

-

Az első helyről rajtoló Charles Leclerc nem tudta megtartani az első helyet az Azeri Nagydíj sprintjén, amelyet Sergio Pérez nyert meg. A monacói pilóta a második helyen zárt Max Verstappen előtt, aki a leintés után szóváltásba keveredett George Russell-lel.

Megúszta a mezőny a balesetet az idei év első sprintjének rajtja után, amelyhez 18 autó állt csak oda, miután a szombati időmérőn a Williams-t összetörő Logan Sargeant nem tudott részt venni a küzdelemben, Esteban Ocon autóján pedig olyan változtatásokat hajtott végre az Alpine, amivel megszegte a parc fermét, így a francia a bokszutcából kezdett.

Az élről induló Charles Leclerc megtartotta a vezetést Pérez előtt, Verstappen a harmadik rajtkockából viszont igencsak lomhán rugaszkodott el, aminek köszönhetően George Russell már az első kanyarban támadta. A kettős fej-fej mellett fordult el, majd ugyanígy érkezett meg a második fordulóba, amelyben Russell kicsit nekiment a Red Bullnak, amitől Verstappen a jobb hátsó kerekével a falat is eltalálta, és elbukta a harmadik helyet.

Így sem járt azonban olyan rosszul, mint Cunoda Juki, aki műszaki hiba miatt a falhoz csapta az Alpha Tauriját, majd defektes jobb hátsóval evickélt vissza a bokszba. A versenyirányítás előbb virtuális biztonsági autós fázist léptetett életbe, majd beküldte a biztonsági autót, hogy rendesen el lehessen takarítani a törmeléket.

Cunoda elguruló gumija

A 17 körös sprint az 5. kör végén folytatódott, az élen Leclerc, Pérez, Russell, Verstappen, Sainz, Hamilton volt a sorrend.

Az újraindításnál az első két helyen változatlan maradt a sorrend, Verstappen viszont rögtön bement Russell mellé, és az első kanyarban kifékezte a britet. Hátrébb Sainz és Hamilton is meccselt, amin utóbbi vesztett, Alonso pedig köszönte szépen, és átvette a hatodik helyet.

Leclerc ezután a 7. kör végéig bírta az élen, Pérez ekkor DRS-sel simán megelőzte, többet pedig hátra sem nézett. Elszakadni ugyanakkor csak a hajrában tudott a Ferraritól, miközben a sérült autóval versenyző Verstappen nem tudta támadni a monacóit, és bekísérte a harmadik helyen. Negyedikként Russell ért célba, majd jött Sainz, Alonso, Hamilton és Stroll a pontszerző helyeken.

Verstappen nem nyugodott le

A holland már közvetlen a rajt utáni összeérést követően panaszkodott a rádióban Russellre, majd a biztonsági autós fázis alatt nem értette, hogy a Mercedes versenyzője miként tarthatja meg a pozícióját, amikor megrongálta a Red Bullját. A történet azonban nem ért itt véget, a parc fermében Russell ugyanis odament a korábban az RB18-asa oldaldobozán tátongó lyukat vizslató hollandhoz.

Ennyire sérült a Red Bull:

A két pilóta párbeszédének elejét nem lehetett érteni, de amint közelebb ment a kamera, hallatszott, hogy Verstappen azt mondja: „Haver, mindannyiunknak alacsony a tapadás. Hagynod kell egy kis helyet.”

Russell vélhetően azzal védekezett, hogy nem tapadt eléggé az autója, majd Verstappen ezen reakciójára közölte, hogy „nézd meg az onboardot”, és otthagyta a címvédőt. Verstappennek ez az odavetett félmondat igencsak felvihette a vérnyomását, ugyanis a távozó Russell után szólt: „Jó, persze. Legközelebb te is ugyanerre számíts tőlem, f*szfej.”

Verstappen és Russell szóváltása IDE kattintva nézhető meg.

„Nem tisztáztuk, és egyszerűen nem értem, miért kell ekkora kockázatot vállalni az első körben, és alulkormányzottan nekimenni az oldalszekrényemnek, lyukat ütve bele – nyilatkozta néhány perccel később Verstappen. – Mindannyiunknak hideg a gumija, könnyű blokkolni a kereket. Semmi értelme a gyönyörű magyarázatának, hogy »á, haver, tudod, elfékeztem, nézd meg az onboardot.« Van egy lyuk az oldaldobozomon, úgyhogy nem fest valami szépen, de ez van, mostantól vasárnapra koncentrálunk.”

Russell az esettel kapcsolatban a Sky Sports-nak úgy nyilatkozott: „Versenyzőként szerintem tisztában vagy a kockázattal, ha ott a külső ívre kerülsz. Azért vagyok itt, hogy harcoljak, és nyerjek. Nem fogok visszafogni magam csak azért, mert ő vezeti a bajnokságot. Nem volt szándékos a kontakt.”

A sprint végeredménye:

Friss