2024. április 19. 18:06

KezdőlapF1Verstappen megállíthatatlan, Norris hatalmas balesetet úszott meg a miami időmérő előtt (videó)

Verstappen megállíthatatlan, Norris hatalmas balesetet úszott meg a miami időmérő előtt (videó)

-

Max Verstappen zárta az első helyen a Miami Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzését Charles Leclerc és Sergio Pérez előtt. A címvédő tempójához senki sem tudott hozzászagolni, hátrébb viszont megkavarodott a sorrend.

A világbajnoki címvédő elsőségével ért véget a Miami Nagydíj harmadik szabadedzése. A holland pilóta végig uralta az utolsó tréninget, és végül 1:27.535-ös idővel, a második helyezett Charles Leclerc-nek 4 tizedet adva zárt az élen, miközben továbbra is a HANS-szal és a fejtámaszával küszködött. A harmadik helyre 5 tizedes hátránnyal Sergio Pérez ért oda, míg a negyedik 59 százados lemaradásban Carlos Sainz lett.

Az első négyes mögött azonban nem a két Mercedes vagy a két Aston Martin, hanem a két Alpine következett Esteban Ocon, Pierre Gasly sorrendben, majd meglepetésre Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Alex Albon és George Russell zárta az első tízet. A másik Haasszal Kevin Magnussen lett a 11., majd következett Fernando Alonso és Lewis Hamilton a 12. és a 13. helyen.

Max Verstappen, Red Bull, Miami Nagydíj
Mindenkit a Red Bull „hátát nézte”  Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ám még mielőtt bőszen elkezdene valaki mondjuk arra fogadni, hogy az utóbbi futamokon a vert mezőnyben kullogó Alfa Romeo Q3-as szereplő lesz az időmérőn, nem árt számításba venni, hogy az újraaszfaltozott miami aszfaltcsík továbbra is rohamtempóban gyorsul, és leginkább ez volt az oka a kavarodásnak. Verstappen például jócskán használt lágy szetten érte el a legjobb idejét, és az első tízbe kerülő Bottas és Albon is az edzés vége felé teljesítette új gumis időmérő-szimulációját.

Így aztán, amikor az időmérőn nem lesznek ekkora eltérések a körök teljesítésének ideje között, ismét teljesen más lehet a sorrend, viszont az szinte biztosnak tűnik, hogy a legtöbb csapatnak pályán kell majd lennie a Q1 és a Q2 hajrájában ahhoz, hogy ne lőjje lábon magát egy esetleges biztosnak vélt előny birtokában, és essen ki a javuló körülmények miatt.

Az időmérő másik kulcsa pedig a precíz vezetés lesz, továbbra is nagyon könnyű hibázni ugyanis Miamiban, amire a harmadik szabadedzés is bőven szolgáltatott példát. A legmelegebb szituációt Lando Norris élte át, amikor az ultragyors négyes kanyarban megindult a McLaren hátulja, a brit pilóta pedig hatalmas ellenkormányzással tudta csak megmenteni magát attól, hogy nagy tempóval a falnak csapódjon.

Az időmérő edzés magyar idő szerint este 10 órakor kezdődik, és bár korábban volt rá esély, a jelek szerint az eső nem szól majd bele a küzdelembe.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss