2024. április 26. 06:30

KezdőlapF1Változtak a körülmények - rögtön a rajt után jönni fog a káosz...

Változtak a körülmények – rögtön a rajt után jönni fog a káosz a Miami Nagydíjon?

-

Úgy tűnik, nem várt izgalmakra számíthatunk a Miami Nagydíjon.

Miközben a teljes pénteki és szombati edzésnap során az volt a jellemző az újraaszfaltozott miami pályára, hogy – amellett, hogy rohamosan javul a tapadása – néhány centiméteres lecsúszás az ideális ívről is végzetes lehet, a versenyen teljesen új körülmények várnak majd a pilótákra. Helyi idő szerint szombat késő este ugyanis hatalmas esőzés volt az aszfaltcsík térségében, ami lemosta a gumiréteget, így vasárnap teljesen „zöld” pálya vár majd a mezőnyre.

Így esett tegnap

Ez még abban az esetben is teljesen megkeverheti a lapokat, és akár rögtön a rajt után jókora kavarodást eredményezhet, ha száraz pályán kezdődik a második Miami Nagydíj, ám a helyszíni beszámolók szerint a mai nap folyamán is többször eleredt már az eső a Hard Rock Stadium körül, a csapadék valószínűsége a futamra pedig 30-40% körül mozog.

Amennyiben esik, az szinte biztosan kaotikus versenyt hoz, de ha nem, az eltűnt gumiréteg akkor is boríthatja a gumikezelést. A Pirelli előzetesen a közepes-kemény egykiállásos stratégiát tartja a leggyorsabbnak, de az ajánlásában a közepes-kemény-közepes, illetve a közepes-kemény-lágy kétkiállásos stratégia is szerepel.

Ha nem tud gyorsan előretörni, az időmérőn hibázó, így csak a 9. helyről rajtoló Max Verstappen például akár alternatív stratégiára is válthat. Ugyanez a lehetőség fennáll a 7. helyről rajtoló Charles Leclerc esetében is.

Friss