2024. április 25. 00:01

KezdőlapF1Túltolta az F1 a show-t Miamiban? - több pilóta szerint igen, Hamiltonnak...

Túltolta az F1 a show-t Miamiban? – több pilóta szerint igen, Hamiltonnak viszont tetszett

-

Finoman fogalmazva is vegyes volt a fogadtatása a Miami Nagydíj előtti extra showelemnek a nézők és az újságírók részéről, de a verseny után a pilóták többsége is negatívan nyilatkozott róla.

A 2017-es USA Nagydíjon látotthoz hasonló ceremóniát rittyentett a Forma-1 az idei Miami Nagydíj elé, amely során LL Cool J amerikai rapper és színész egyesével mutatta be a versenyzőket, miközben Will.i.am egy zenekar kíséretében előadta az ő és Lil Wayne új, F1 inspirálta dalát, a „The Formulát”. Az egész show-hoz egy mobil színpadot állítottak fel a rajtrács elejére, a versenyzőknek pedig a megszokott 16 perccel ellentétben 23 perccel a felvezető kör előtt kellett megjelenni, hogy bokszolók módjára bevonuljanak. A legtöbbjüknek ezen kívül más dolga nem volt, Max Verstappent, Lewis Hamiltont és az amerikai Logan Sargeantet azonban mikrofonvégre is kapta a rapper.

A teljes műsor:

A 20 fős mezőny többségén eközben látszott, hogy a háta közepére sem kívánja ezt az egészet, és próbál valahogy fókuszált maradni a versenyre, ami után többen el is mondták, hogy nem hiányzott nekik az extra cirkusz. „Egyik pilótának sem tetszett, de végső soron ez nem miattunk van. Azt mondtuk, hogy »Nem zsúfolhatnak bele még több dolgot és kötelezhetnek minket egyre többre és többre«” – nyilatkozta Lando Norris.

„Ez zavaró. Fél órát vagyunk a rajtrácson az overálunkban a napon. Nem hiszem, hogy van még egy olyan sport a világon, amelyben fél órával azelőtt kiállítanak a napra, hogy elkezdődik a küzdelem, és közben az összes kamera téged vesz a show miatt” – csatlakozott honfitársához George Russell, majd hozzátette, nem szeretné, ha az összes futamon hasonló parádé előzné meg a rajtot.

„Elfogadom ezt a szórakoztatóiparban, de mint mondtam, mi a legjobbat akarjuk a sportnak. Nyitottak vagyunk a változásra, de azt hiszem, nem akarjuk minden héten ezt látni. Amit minden egyes versenyben szeretek, az a himnusz, az felspannol, és tiszteletteljes az ország iránt, ahol versenyzünk. A hozzáadott show-val kapcsolatban viszont vegyesek az érzéseim.”

„Valószínűleg mi vagyunk az egyetlen sport, amelyben ennyire közel vagyunk a szurkolókhoz, annyi dolgot csinálunk értük. Mi, versenyzők csak le akarunk ülni, és arra akarunk koncentrálni, amire koncentrálnunk kell, és nem akarunk annyit a TV-ben szerepelni meg ilyenek. Végső soron ez egy üzlet, úgyhogy ezt kell tennünk, de egyetlen pilóta sem szereti, hogy egyre több ilyen dolog van” – tolmácsolta a többség véleményét Norris, amit már csak azért is megtehetett, mert már a pénteki versenyzői eligazításon téma volt a futam előttre tervezett show.

Valteri Bottas, az Alfa Romeo pilótája is „zavarónak” nevezte az eseményt. „Nincs más sportág, amelyben a sportolók ennyi mindent csinálnak a verseny vagy a mérkőzés kezdete előtt. Kell lennie egy határnak” – jelentette ki.

„Mindenkinek más a személyisége, gondolom, ez az amerikai módja a sportversenyeknek. Személy szerint ez nekem nem jön be, de ez csak az én személyes véleményem. Azért vagyok itt, hogy versenyezzek, és nem a show miatt. Azért jöttem, hogy vezessek, nyerjek, de gyanítom, mindannyiunknak együtt kell élnie ezzel” – tette hozzá Russell.

Hamiltonnak tetszett, Alonsónak és Verstappennek kevésbé

Nem minden versenyző volt ugyanakkor teljesen negatív véleménnyel a bemutatósdiról, Lewis Hamilton pedig egyenesen üdvözölte, hogy az F1 nyitott az újdonságokra.

„Szerintem nagyszerű volt, imádom a napot! – reagált nevetve a hétszeres világbajnok csapattársa felvetésére, miszerint túl sokáig kellett a napon állniuk. – Szerintem klassz, hogy a sportág folyamatosan növekszik és fejlődik, és nem csak ugyanazt csinálja, amit eddig. Kipróbálnak új dolgokat, próbálnak javítani a show-n, én pedig teljes mellszélességgel támogatom ezt. LL Cool J-t hallgatva nőttem fel, és ő is itt volt, ami klassz. Aztán körbenézel, és ott van Will.i.am., aki elképesztő művész. És ott áll Serena és Venus Williams is. Szerintem klassz volt, nekem nem volt vele bajom.”

Miután Hamiltont megkérdezték, hogy az ő koncentrációját nem zavarta-e meg az extra program, a Mercedes versenyzője azt felelt: „Múlt vasárnap óta fókuszált vagyok.”

Embed from Getty Images

Hamilton és LL Cool J 

Hamilton régi nagy riválisa ezzel szemben nem lelkesedett a show-ért, de úgy volt vele, hogy ha ez kell a népnek, akkor legyen, viszont nem tehetik meg a szurkolókkal, hogy csak kiválasztott helyszíneken csinálnak ekkora felhajtást.

„Mindenkinek megértem az álláspontját, de nem vagyok nagy rajongója az ilyesminek közvetlenül a verseny előtt. Ha csinálni kell, akkor szerintem meg kell szabadulni néhány más dologtól, mint a pilótaparádé, vagy ilyesmi, mert az tényleg a mérnökökkel és a stratégákkal zajló felkészülés és megbeszélések kellős közepén van.”

„És ha csináljuk, mindenhol csinálnunk kell, mert nem gondolom, hogy a miami szurkolók jobbak, mint az olasz drukkerek Imolában, vagy a spanyol, mexikói, vagy japán rajongók. Mindenkire ugyanazok a szabályok kell vonatkozzanak, és ugyanazt a show-t kell kapniuk a futam előtt.”

A futamot két órával később a 9. helyről rajtolva megnyerő Max Verstappen is megértő volt, de hangsúlyozta, hogy ő sem favorizálja az ilyesmit.

„Ez a személyiséggel függ össze, nem igaz? Egyes emberek szeretik a rivaldafényt, mások nem. Én személy szerint nem, ezért amit ma csináltak, az nekem nem szükséges, én jobb szeretek beszélgetni a mérnökeimmel, odasétálni az autómhoz, felvenni a sisakomat és vezetni. De természetesen megértem a szórakoztató faktort. Csak remélem, hogy nem lesz ilyen minden verseny előtt, mert nagyon hosszú a szezon, és nem kell minden alkalommal ilyen belépő. De ez a nézőkön is múlik, hogy szórakoztatási szempontból mit szeretnének. A pilóták részéről pedig a személyes preferencián múlik, én személy szerint nem preferálom.”

Friss