2024. március 29. 09:40

KezdőlapF1Több mint 1 milliárd forintért kelhet el Prost legendás Ferrarija, amit soha...

Több mint 1 milliárd forintért kelhet el Prost legendás Ferrarija, amit soha nem vezetett (képek)

-

Elképesztő összeget fizethet ki a napokban zajló árverésen az, aki szert akar tenni a négyszeres világbajnok Alain Prostnak készült Ferrari F40-esre.

Miután az 1989-es szezont követően, harmadik világbajnoki címével a zsebében átigazolt a Ferrarihoz, Alain Prost természetesen nem maradhatott szolgálati autó nélkül, és hát a maranellóiak mi mást is bocsáthattak volna sztárpilótájuk rendelkezésére, mint a világ akkori leggyorsabb utcai autóját, egy Ferrari F40-est.

A 83249-es alvázszámú, 2936 köbcentis, 478 lóerős V8-as turbómotor által hajtott modell 1989 második felében gördült le a gyártósorról, és a későbbi F40-esekkel ellentétben még katalizátor és állítható felfüggesztés nélkül készült. Ez a kocsi kerül árverésre a napokban az RM Sotheby’s által, amely 2,5 és 3 millió euró között becsülte meg az árát, azaz könnyen lehet, hogy a vevője 1 milliárd forintnál is többet fog kicsengetni érte.

Ferrari F40, Alain Prost
Fotó: RM Sotheby’s

Az aukciósház felvette a kapcsolatot Prosttal is, aki megerősítette, hogy bár az övé volt az autó, soha nem használta azt, és röviddel a leszállítása után eladta. A kocsit Prost Meribelben található lakhelyén regisztrálták először 1990 februárjában, majd a jelenleg a Ferrari Challenge-ben versenyző Graham de Zille tulajdonába került. Ám mielőtt ez megtörtént volna, a későbbi négyszeres világbajnok aláírta az autó tetejét, amit aztán úgy kezeltek, hogy az aláírás ma is látható rajta.

Az F40-es 1995-ben Zille-lel együtt New Jersey-be költözött, a kilométerórát pedig ekkor kicserélték benne, hogy mérföld/órában mutassa a sebességet. Négy évvel később, 1999-ben, egy újabb tulajdonosváltás után tért vissza az Egyesült Királyságba, hogy az elkövetkező években többször is gazdát cseréljen. Az F40-es 2016-ban kapta meg a Ferrari Classiche nevű igazolást, amit olyan Ferrarik birtokolnak, amelyekben az eredeti kasztni, motor, váltó és karosszéria van.

Galéria Prost egykori F40-eséről:

2017-ben az akkor 28 éves modell részt vett Fioranóban, a Ferrari 70 éves ünnepségén, majd 2019-ben nagygenerálon esett át, ami óta mindössze 2900 mérföldet tett meg. A jelenlegi gumik 10 éve vannak rajta, de az új tulajdonos kapni fog hozzá egy 2018-ban gyártott szettet, miként szerszámokat, az eredeti első lökhárítót és egy Schedoni bőröndöt.

Az F40-es különlegességét adja még, hogy ez volt az utolsó utcai Ferrari, amit a patinás márka alapítója, Enzo Ferrari még életében látott.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss