2024. április 27. 02:39

KezdőlapF1Így száguldott Fisichella egy Ferrarival a Balaton Park Circuiten (videó)

Így száguldott Fisichella egy Ferrarival a Balaton Park Circuiten (videó)

-

A Ferrari korábbi Forma-1-es pilótájának is tetszett a legújabb magyarországi versenypálya, amelyet részletesen be is mutatott a Balaton Park Circuit megnyitóján.

Giancarlo Fisichella, a Minardi, a Jordan, a Benetton (később Renault), a Sauber és a Ferrari korábbi háromszoros futamgyőztes Forma-1-es pilótája volt a Balaton Park Circuit megnyitójának sztárvendége, és egyben az a személy, aki először kipróbálhatta a 4115 méter hosszú aszfaltcsíkot. Az 50 esztendős, jelenleg a hosszú távú világbajnokságban (WEC) versenyző olasz egy Ferrari FF-el száguldott körbe a megnyitó előtti napon, azaz még száraz pályán, majd a sajtótájékoztatón kanyarról kanyarra bemutatta az óramutató járásával ellentétes irányú aszfaltcsíkot.

Ilyen egy kör a vadonatúj Balaton Park Circuiten (videó)

„Az első kanyar egy visszafordító, elég lassú tempóval megyünk át rajta, viszont kemény féktáv előzi meg, ami jó lehetőséget kínál az előzésre. A kettes kanyar szintén éles, de kicsit nyitottabb, mint az egyes. Itt különösen finoman kell vezetni, mert a kigyorsítás alatt jön a hármas kanyar, ahol az autó hajlamos túlkormányzottá válni. A négyes kanyar féktávja elég nehéz, mert nem egyenes vonalban, hanem kanyarodás közben kell fékezni. Itt is túlkormányzottá válhat az autó.”

„Ezután jön a hátsó egyenes, amire fontos a jó kigyorsítás a négyesből. Az egyenes végén az utcai Ferrarival több mint 220 km/h-s tempóra gyorsultam, de biztos vagyok benne, hogy egy igazi versenyautóval a 250-260-as tempó is elérhető lesz, egy F1-es kocsi pedig 300 km/h-ra is képes lenne.”

Giancarlo Fisichella, Balaton Park Circuit
Fotó: Balaton Park Circuit

„Ezt egy újabb hajtűkanyar követi egy sikánnal. A hetes egy nagyon élvezetes és nehéz kanyar, mert eléggé nagy a tempó, könnyű négy kerékkel driftelni. A 8-as és 9-es kanyarból álló sikánban igencsak át lehet vágni a kerékvetőkön, miközben lágyan is kell vezetni. A 10-es kanyarban is fontos ez, miközben célszerű V-alakban fordulni, mert fontos a jó kigyorsítás a 11-es kanyarra, ami nagyon nehéz. [A Ferrarival] száraz pályán is szinte lehetetlen volt padlógázon átmenni rajta.”

„A pálya utolsó szakasza egy újabb éles kanyarral kezdődik, majd jön két balos a 13-as és a 14-es kanyar képében. A pálya legfontosabb része a 15-ös és 16-os kanyar, mert ez vezet rá a rajt-célegyenesre, így ezt a két kanyart is nagyon finoman kell teljesíteni. Élveztem az első köreimet a pályán. Kanyar kanyart követett, jó volt vezetni. Nem tudnék egy részt kiemelni a pályáról, mert az egészet, az összes kanyart élvezem.”

A pályarajz:

Balaton Park Circuit pályarajz
Forrás: Balaton Park Circuit

Alább a Balaton Park Circuit hangulatos videójában látható, ahogy az olasz pilóta feltérképezte a 4115 méter hosszú pályát:

 

 

Friss