2024. április 20. 09:54

KezdőlapF1Őrült hullámvasút - ilyen egy mesterséges intelligencia által alkotott F1-es pálya (videó)

Őrült hullámvasút – ilyen egy mesterséges intelligencia által alkotott F1-es pálya (videó)

-

Évtizedek óta sok kritikát kapnak a modern F1-es pályák, és egy-két olyan kivételtől eltekintve, mint az Istanbul Park Circuit vagy Austin, bizony meglehetősen egysíkúak is. Lehet, hogy a jövőben mesterséges intelligenciával kellene megtervezni őket hús-vér emberek helyett?

Amikor az F1-es pilóták a kedvenc pályájukról beszélnek, nem igazán szokták említeni a bakui, a miami, a szaúd-arábiai, az abu-dzabi, a bahreini vagy az austini kört, helyette inkább az olyan klasszikusok kerülnek szóba, mint Szuzuka, Spa vagy Silverstone. Az alábbi pálya azonban talán náluk sem kerülne egy polcra az utóbbi szűk két évtizedben érkező versenyhelyszínekkel.

Korábban egy Reddit-felhasználó megkérte a ChatGPT-t, hogy írja le neki, milyen lenne az ideális F1-es pálya, majd miután a chatbot ezt készséggel megtette, egy másik felhasználó a Race Track Builder nevű program segítségével meg is alkotta a 17 kanyarból álló aszfaltcsíkot, amiből aztán készült egy verzió az Assetto Corsa nevű szimulátorhoz. Az alábbi videóban ezen a pályán száguldhatunk végig Fernando Alonso Aston Martinjával.

Az kétségtelen, hogy a „ChatGPT-pálya” más, mint a manapság előszeretettel az F1-es versenynaptárba felvett utcai helyszínek, hiszen tele van szintkülönbséggel és tempós kanyarral, így inkább egy klasszikus, régi vágású pályára hasonlít. Hogy versenyzési szempontból mennyire segítené az előzést, az ebből a kísérletből nem derül ki, de az szinte biztos, hogy élvezeti szempontból a pilóták tetszését elnyerné.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss