2024. április 26. 02:19

KezdőlapF1Kedvcsináló a McLarentől: üvöltő V12-es, Senna, Monaco = konstans libabőr (videó)

Kedvcsináló a McLarentől: üvöltő V12-es, Senna, Monaco = konstans libabőr (videó)

-

A McLaren Ayrton Senna 1990-es monacói pole-körével hangol az ezen a hétvégén esedékes idei Monacói Nagydíjra.

Alighanem minden motorsport-rajongónak megdobogtatja a szívét az a videó, amit a McLaren tett közzé a Monacói Nagydíjra való hangolódásként. A wokingi istálló Ayrton Senna egyik híres monacói körét osztotta meg, méghozzá azt, amellyel az akkor még csak egyszeres világbajnok 1990-ben 4. pole pozícióját szerezte a Hercegségben.

35 éves az ikonikus kör, amellyel Senna “külső nézetből” verte agyon Prostot

Senna a pontverseny éllovasaként, 13 ponttal a tarsolyában várhatta az 1990-es szezon negyedik versenyét, de előnye mindössze egyetlen pont volt a botrányos 1989-es idényt követően a Ferrarihoz szerződő Alain Prost, valamint a maranellóiaktól a McLarenhez érkező Gerhard Berger előtt.

Az első időmérőt Senna 1:21.797-tel nyerte, amihez Berger tudott a legközelebb férkőzni, de ő is 1,2 másodpercet kapott. A brazil aztán a második kvalifikáción ezt a kört faragta lejjebb 1:21.314-re, és előzte meg az 1:21.776-ot repesztő Prostot, valamint a Tyrrell-lel 1:21.801-re javító Jean Alesit.

Senna köre (érdemes feltekerni a hangerőt a Honda üvöltő V12-eséhez):

Másnap Senna rajt-cél győzelmet aratott, miközben Prost műszaki hiba miatt kiesett, a közel két órásra nyúló verseny végén Alesi azonban felzárkózott az egyre lassuló McLarenre, és mindössze egy másodperccel Senna mögött szelte át a célvonalat, a nyakán Bergerrel.

Friss