2024. április 26. 18:03

KezdőlapF1A házakról visszaverődő V10-esek sikolya Monacóból is hiányzik (videó)

A házakról visszaverődő V10-esek sikolya Monacóból is hiányzik (videó)

-

A Monacói Nagydíj manapság is a Forma-1-es szezon egyik legjobban várt eseménye (még akkor is, ha maga a futam többnyire az unalmas vonatozásról szól), ám talán ez az a verseny, amely a legtöbbet veszített a varázsából a turbó-hibridek 2014-es bevezetésével.

Az F1 a minap érzékletes videót tett közzé arról, hogy milyen a monacói pálya mellett állva, méterekről figyelni a korlátok között száguldó Forma-1-es autókat, a legnagyobb videómegosztón pedig bőséggel találni amatőr felvételeket hasonló témában. Valami azonban mintha hiányozna ezeknek a videóknak a hangulatából. Hogy micsoda, ahhoz elég megnézni néhány nézői felvételt a 2000-es vagy a 2010-es évek elejéről.

Az alábbi videó a 2003-as Monacói Nagydíj időmérő edzésén készült, és az látható rajta, amint Michael Schumacher megérkezik a Ferrarival az alagút utáni sikánhoz, majd miután átdobja rajta a mai autóknál jóval kisebb és agilisabb F2003-GA-t, kigyorsít a Tabac-kanyar felé.

Sokan valószínűleg már kitalálták, hogy a hanghatásra gondoltunk, ami Monacóban hatványozottan jelen volt, hiszen a házak fala visszaverte a V10-es szívómotorok üvöltését, amitől az egész élmény olyan lett, mintha hirtelen az armageddon érte volna el a Hercegséget. Persze lehetett mindezt fokozni azzal, ha az ember – legalábbis a szerencsések, akiknek ez megadatott, mivel ez nézők elől elzárt terület – besétált az alagútba. Itt már komolyan fennállt a halláskárosodás veszélye, főleg, ha ezt valaki 2005-ben, a V10-es motorok utolsó évében tette meg, az ugyanis ilyen volt:

A 2005-ös szezonnál maradva, egy olyan videó is megtalálható a YouTube-on, ami a szombati időmérő alatt készült a Tabac-kanyarban, és Ralf Schumacher hatalmas bukása lett megörökítve rajta. A Toyota pilótája túl szűken fordult, és elcsípte a bal első kerekével a belső korlátot, ami a külső korlátba katapultálta. A V10-es motor visítását felváltó hatalmas csattanás igen drámai hatást kölcsönöz a felvételnek.

De nemcsak a V10-es, hanem a V8-as érában is fülsüketítő élmény volt élőben versenyt nézni Monacóban, amit az alábbi, 2012-es verseny rajtjáról és első két köréről a célegyenesben készült felvétel érzékeltet:

Sokan bizonyára nem bánják azért, hogy nem fájó dobhártyával hagyják el a szezon legnagyobb felhajtással járó versenyét, de a keményvonalas rajongók alighanem bármikor elcserélnék a mostani, kevésbé fájdalmas, de nem is olyan döbbenetes élményt nyújtó erőforrásokat a korábbiakra.

Friss