2024. április 24. 10:14

KezdőlapF1Elképesztő izgalmak a monacói időmérőn: az egyik Red Bull összetört, Alonso majdnem...

Elképesztő izgalmak a monacói időmérőn: az egyik Red Bull összetört, Alonso majdnem pole-t szerzett

-

Nem nagyon lehetett volna megírni sem izgalmasabb időmérő edzést annál, mint amit az élet összehozott Monacóban. Végül Max Verstappen és a Red Bull örülhetett, de a Q3 hajrájában az Alonso, Leclerc, Ocon, Verstappen hármasból bármelyik megszerezhette volna a pole pozíciót.

Már a Monacói Nagydíj időmérő edzésének első szakasza is tartogatott drámai fordulatot, hiszen miután az első idejével pillanatnyilag az ötödik helyen állt, Sergio Pérez túl nagy tempót próbált meg átvinni az első kanyaron, amitől a Red Bulljának hátulja megúszott, ő pedig a falban végezte. Az RB19-es bal oldala elég csúnyán összetört, így rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy a mexikói számára ennyi volt az időmérő.

Péreznek hamar véget ért az időmérő:

A Q1-et végül az Antony Nogues kanyarban a falat szintén érintő Max Verstappen nyerte Cunoda Juki és Alex Albon előtt, miközben az Alpha Tauri és a Williams pilótájához hasonlóan a két Mercedes-versenyzőnek és Carlos Sainznak is fel kellett tennie egy második lágy szettet a továbbjutáshoz. Végül az utolsó helyre visszaeső Pérez mellett Logan Sargeanttól, a két Haastól és Csou Kuan-jütől búcsúztunk az első szakasz végén.

Hamilton megizzadt a Q2-ben:

A Q2 kicsit nyugodtabb mederben zajlott, de a hajrában itt is lehetett volna nagy név a kiesők között. A leginkább Lewis Hamilton izgulhatott, mert miután a 11. helyen állva megkezdte az új gumis gyorskörét, elfékezte az alagút utáni sikánt, így egyetlen próbálkozása maradt a továbbjutásra. Azt végül hiba nélkül teljesítette és az ötödik helyen jutott be a Q3-ba.

Az élen ezúttal is Verstappen neve virított a tabellán, aki 1:12.386-os idejével 2 tizedet adott Leclerc-nek és a harmadik helyezett Alonsónak (a Ferrari és az Aston Martin pilótáját 4 ezred választotta el). A másik zöld autóban ülő Lance Stroll azonban kiesett, mert nem állt meg a kötelező mérlegelésre, így a szerelőknek kellett őt visszatolnia oda, amivel annyi időt bukott, hogy már nem tudott kijönni újabb mért körre.

A 14. helyen záró kanadai mellett Piastri, de Vries, Albon és Bottas esett még ki.

Norris a falnak ment a Q2-ben, de így is továbbjutott, a McLaren pedig megjavította az autóját a Q3-ra:

A legjobb tíz ezek után úgy vágott neki a Q3-nak, hogy Verstappen tűnt a fő esélyesnek, ám hamarosan kiderült, hogy korántsem lesz sétagalopp a hollandnak az első monacói pole megszerzése, sőt. Miután első mért köre után a címvédő csak az ötödik helyen szerénykedett, elment egy újabb próbálkozásra ugyanazon a szetten, és ekkor már hajszállal, de az övé lett az első hely.

Az utolsó mért körök azonban még hátra voltak. Kezdésnek Esteban Ocon repesztett az Alpine-nal egy szenzációs időt, de aztán sorban érkeztek a többiek. Fernando Alonso már az első köre után közölte a rádióban, hogy „Úgy nyomom neki, mint az állat”, és az utolsó kísérlete során sem változtatott ezen a megközelítésen, így miután Leclerc 82 ezreddel megelőzte Ocont, ő 22 ezreddel a monacóit utasította maga mögé és átvette a vezetést.

Ekkor már csak Verstappen volt hátra azok közül, akik veszélyt jelenthettek a 41 esztendős veteránra, és amikor a holland a második szektor végén több mint 2 tizedmásodperces hátránnyal vágott neki a pálya utolsó szakaszának, alighanem már sokan elkönyvelték Alonso első pole pozícióját a 2012-es Német Nagydíj óta.

Verstappen az utolsó szektorban a 15-ös kanyarban, majd a célegyenes elején is elég durván lekoccolta a falat, ám ennek ellenére behozta a hátrányát, végül pedig 84 ezredet adott a spanyolnak, és 1:11.365-ös körrel megszerezte élete első monacói pole pozícióját.

Az időmérő hajrája, előbb jött Ocon, majd Alonso, végül pedig Verstappen:

https://twitter.com/F1/status/1662488078819155971

Alonso és Leclerc mögött Ocon, Sainz, Hamilton, Gasly, Russell, Cunoda és Norris lett a Q3 további sorrendje, de ez még nem a hivatalos végeredmény, Leclerc-t ugyanis az időmérő edzés után beidézték, amiért a Q3-ban feltartotta Lando Norrist.

Az időmérő edzés végeredménye:

Friss