2024. március 28. 12:57

KezdőlapF1Hamilton a falban, a Red Bull az élen zárta az időmérő főpróbáját...

Hamilton a falban, a Red Bull az élen zárta az időmérő főpróbáját Monacóban (videó)

-

A Red Bull dominálta a Monacói Nagydíj harmadik szabadedzését, miközben a Ferrari küszködött, Lewis Hamilton pedig megtörte a Mercedest.

A harmadik szabadedzéssel folytatódott az idei Monacói Nagydíj versenyhétvégéje, a Hercegségben kiemelten fontos időmérő főpróbája azonban nem mindenkinek alakult zökkenőmentesen.

A korábban pedzegetett eső nem érkezett meg, így a pilóták 26 fokban és napsütésben, tökéletes körülmények között vehették birtokba a pályát, de kezdetben nem volt nagy a forgalom. Az első említésre méltó esemény Esteban Ocon és az Alpine nevéhez fűződött, a francia pilóta ugyanis megállt az alagútban, majd kisvártatva továbbment és visszatért a bokszba. Ezután jó ideig nem láthattuk őt a pályán.

Ami a köridőket illeti, amint felgyorsultak az események, folyamatosan változott az élen álló pilóta kiléte, 20 perccel a kezdés után pedig megérkezett Max Verstappen és odapörkölt egy 1:13.794-es idővel, amit Fernando Alonso nem sokkal később 1 tizeddel megjavított és átvette a vezetést.

Ocon rövid megállása az alagútban:

A fél órás határhoz közeledve Sergio Pérez aztán előbb 4 ezredre zárkózott az ismét élre álló csapattársára, majd 1:12.898-cal magához ragadta a vezetést. Mondanunk sem kell, mindenki lágy gumikon kezdett.

Eközben a pole pozícióra is esélyesnek tartott Ferrarik küszködtek, Leclerc például a rádióban közölte, hogy muszáj változtatniuk az autón, mert az uszoda bejáratánál nem uralja azt, és el kell emelnie a lábát a gázról, annyira pattog az SF-23-as.

Mielőtt megkezdődött volna a végső tűzijáték az újabb lágy gumiszetteken, a két Red Bull még villant egyet: előbb Pérez javított 1:12.849-re és az élre állt, majd jött Verstappen és 1:12.776-tal vágott vissza a mexikóinak.

Noha James Vowles, a Williams csapatfőnöke a Sky Sports közvetítésében elmondta, hogy a lágy gumik csak egyetlen körre jók, ezért a Monacóban megszokottól az időmérőn nem lehet majd megtankolt autóval körözve felvenni a ritmust és a végén megfutni a legjobb időt, ez a szabadedzésen eddig nem látszott.

Verstappen az egyik gyorskörében eltalálta a falat a Saint Dévote-kanyar kijáratán:

A hajrában sem kezdtek jó szektoridőkkel az új gumin érkezők, és végül nem is történt változás az élen. Ennek oka, hogy előbb 10 perccel a vége előtt Kevin Magnussen parkolta le a Haas-t a Portier kanyar előtt, majd nem sokkal később Lewis Hamilton csapta falhoz a Mercedest a Mirabeau-ban.

Magnussen nem sokkal korábban hosszas tolatgatás után tudott visszajönni a pályára az első kanyar bukóteréből, majd rádión jelentette, hogy elment a kormányszervója. Ezzel egyidőben mérnöke már szólt is a fülére, hogy azonnal álljon félre. Mivel egy megnyitásnál tette ezt meg, nem kellett félbeszakítani az edzést, és virtuális biztonsági autós fázis mellett biztonságos helyre tudták tolni az autóját.

Nem lehetett viszont ezt megtenni a Mirabeau-ban megcsúszó, majd orral a falnak csapódó Hamilton W14-esével, így jött a piros, ami ezúttal az edzés végét is jelentette.

Hamilton balesete:

Mivel alighanem a mezőny nagy része javított volna még a hátralevő percekben, nehéz messzemenő következtetést levonni az időmérő edzés előtt, de úgy tűnik, a Red Bull sokkal jobb, a Ferrari pedig rosszabb helyzetben van, mint pénteken, miközben az Aston Martin lehet a fekete ló, hiszen a bikás autók mögött Lance Stroll zárt a harmadik helyen.

A kanadai pilóta lemaradása csupán másfél tized volt, miközben Alonso a 14. lett 9 tizedes hátrányban, az AMR23-asban tehát megvan az, ami ahhoz kell, hogy az Aston Martin a spanyollal is az élmezőnyben legyen. Hogy a pole pozícióra lesz-e neki vagy bárki másnak esélye a Red Bullokon kívül, 17 óra körül derülhet ki.

A Monacói Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss