2024. április 29. 06:23

KezdőlapF1Az F1 Monacóban is lábbal tiporja a történelmet? - ráépítették a lelátót...

Az F1 Monacóban is lábbal tiporja a történelmet? – ráépítették a lelátót a legenda szobrára

-

A Forma-1 egyik veterán újságírója „érdekes” dologra lett figyelmes a Hercegségben. 

Közfelháborodást váltott ki a közösségi médiában, ahogy a Miami Nagydíj előtt biztonsági őrök rohamozták meg a VIP-ek részére lezárt területre bebújó Jackie Stewartot, miközben a háromszoros világbajnok csupán Roger Federert akarta megkérni, hogy nyilatkozzon a Sky Sports-on élő rajtrácssétája végéhez érő Martin Brundle-nek. A kritizálók többsége azt kifogásolta, hogy az F1 nem tiszteli az élő legendáját, és egyébként is jellemző lett a sportágra, hogy mindenek fölé helyezi az anyagi érdekeket.

Ennek újabb példáját láthatjuk a Monacói Nagydíjon Joe Saward veterán F1-es újságíró szerint, aki felfedezte, hogy a Saint Dévote és a Tabac kanyarban felállított mobillelátók szerkezetét sikerült ráépíteni a történelem első Monacói Nagydíjának győztese, a francia William Grover-Williams szobrára. „Jó látni, hogy ennyire tisztelik a történelmet…” – írta a posztban Saward, majd a kommentek között hozzátette: „Ez a tökéletes szemléltetése annak, hogy a kereskedelmi ügyek fontosabbak a versenyzésnél.”

Persze lehet azzal érvelni, hogy helyszűke miatt nincs hova tenni a lelátókat, és emiatt kénytelenek voltak ráépíteni azt a második világháború előtt számos Grand Prix-n elinduló és nyerő, 1929-ben Rudolf Caracciolát és a jóval esélyesebbnek tartott Mercedest legyőzve az első Monacói GP-t az első helyen záró Williams szobrára, de többek szerint elegánsabb megoldást is lehetett volna választani úgy, hogy a szobor ne tűnjön el a szerkezet alatt.

Elvégre mégiscsak a Monacói Nagydíj történetének és a második világháború előtti Grand Prix-érának legendás alakjáról van szó, aki a német megszállást követően hazájából Angliába menekült, ahol belépett a hadseregbe, majd különleges ügynökként a francia ellenállást segítette. 1943 augusztusában a nácik titkosszolgálata elfogta, majd hosszas kihallgatást követően Berlinbe, a Sachsenhausen koncentrációs táborba deportálták, ahol 1945 tavaszán kivégezték.

Grover-Williams 1931-ben a Nürburgringen:

Embed from Getty Images

Friss