2024. április 27. 05:31

KezdőlapF1Baleset vetett véget az utolsó szabadedzés érdemi részének, kaotikus időmérő jöhet

Baleset vetett véget az utolsó szabadedzés érdemi részének, kaotikus időmérő jöhet

-

Nyolc és fél perc alatt lezavarta a mezőny a Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzésének érdemi részét, de ettől még a folytatásra nézve érdekes dolgokat árult el az onnantól kezdve esős körülmények között zajló tréning.

Mivel már a harmadik, egyben utolsó barcelonai szabadedzés előtt lógott az eső lába, kisebb dugó alakult ki a bokszutca végén a gyakorlás kezdete előt. Végül nagyjából 8 és fél perce volt a csapatoknak kipróbálni, hogy beváltak-e a tegnap óta elvégzett változtatások, Logan Sargaent ugyanis az utolsó kanyarban nagy tempónál megcsúszott, majd a kavicságyon átszánkázva a falnak koccant a Williamsszel, előcsalogatva ezzel a piros zászlókat. Ezzel gyakorlatilag bebetonozta az addig kialakult Verstappen, Pérez, Hamilton, Sainz, Alonso, Russell, Leclerc, Bottas, Cunoda, Norris, Csou, De Vries, Stroll, Hülkenberg, Piastri, Ocon, Magnussen, Gasly, Albon, Sargeant sorrendet.

Sargeant a falban:

Nem sokkal a megszakítás után el is kezdett esni, így mire újra szabaddá vált a pálya, már senkinek sem akaródzott kijönni. A második fél órába lépve aztán Lando Norris törte meg a csendet, de csak egy tapogatózó kört tett meg az intermediate gumikon, majd visszatért a garázsba.

A forgalom aztán az utolsó 20 percben élénkült meg, hiszen mivel jó eséllyel az időmérő edzést is esőben rendezik majd délután 4 órától, nem ártott némi tapasztalatra szert tenni ilyen körülmények között. Ezért a 19 állva maradt versenyzőből 18 kijött intermediate abroncsokon, Lewis Hamilton viszont úgy vélte, nincs értelme a felszáradó pályán köröznie, ezért inkább kiszállt a W14-esből.

Norris elsőként vállalta be a lágy gumit a végén:

A körülmények eközben igen furcsán alakultak, mert bár esett, a pálya jóval szárazabb volt, mint amire a csapatok számítottak, így az intermediate gumik hamar elkoptak. Lando Norrisnak fel is tette mérnöke a kérdést, hogy szerinte mikor lehet száraz gumira váltani, mire ő azzal felelt, hogy ki kéne próbálni. Ezt meg is tette, és kijött lágy abroncsokon, amivel sokkal jobb időt ment, mint előtte bárki intermediate-eken, ezért az utolsó bő öt percre a mezőny nagy része követte a példáját (Hamilton is visszaült az autóba).

Ezzel együtt a körülmények nem voltak olyan jók, hogy bárki javítani tudjon, így maradt az első tíz percben kialakult sorrend, de azt mindenképpen láthattuk, hogy nem egyértelmű, hogy mérsékelt eső esetén mikor kell intermediate, és mikor slick gumit használni, ami nagyon megnehezítheti a versenyzők dolgát a kvalifikáción, ha ott is esni fog.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

Friss